ประสิทธิภาพของสารสกัดจากนํ้ามันเมล็ดในปาล์ม นํ้ามันมะพร้าว และน้ำมันงาต่อการยับยั้งเชื้อสเตร๊ปโตคอคคัส มิวแทนส์และแคนดิดา อัลบิแคนส์
The Effect of the Extracts from Palm Kernel Oil, Coconut Oil and Sesame Oil for Antimicrobial Activity on Streptococcus mutans and Candida albicans
Keywords:
แคนดิดา อัลบิแคนส์, นํ้ามันงา, นํ้ามันมะพร้าว, นํ้ามันเมล็ดในปาล์ม, สเตร็ปโตคอคคัส มิวแทนส์, Candida albicans, coconut oil, palm kernel oil, sesame oil, Streptococcus mutansAbstract
วัตถุประสงค์: เพื่อศึกษาประสิทธิภาพของสารสกัดจากนํ้ามันเมล็ดในปาล์ม นํ้ามันมะพร้าว และนํ้ามันงา ในการยับยั้งเชื้อสเตร็ปโตคอคคัส มิวแทนส์ และ แคนดิดา อัลบิแคนส์ วัสดุอุปกรณ์และวิธีการ: นำนํ้ามันเมล็ดในปาล์ม นํ้ามันมะพร้าว และนํ้ามันงาที่ไม่ผ่านการสกัดและผ่าน การสกัดด้วยระบบที่ 1 เมทานอล:นํ้ามัน ในอัตราส่วน 1:1 ระบบที่ 2 อะซิโตไนไตรล์:นํ้ามัน ในอัตราส่วน 1:1 ระบบที่ 3 เฮกเซน:เมทานอล:นํ้ามัน ในอัตราส่วน 4:1:2 ระบบที่ 4 เฮกเซน:อะซิโตไนไตรล์:นํ้ามัน ในอัตราส่วน 4:1:2 มาทดสอบฤทธิ์ในการยับยั้งเชื้อสเตร็ปโตคอคคัส มิวแทนส์และแคนดิดา อัลบิแคนส์ โดยวิธีดิสก์ดิฟฟิวชั่น ผลการทดลอง: สารสกัดน้ำมันงาในชั้นอะชิโตไนไตรล์ในระบบที่ 4 ให้ฤทธิ์ในการยับยั้งเชื้อสเตร็ปโตคอคคั มิวแทนส์สูงสุด รองลงมาคือน้ำมันงาที่ไม่ผ่านการสกัด น้ำมันเมล็ดในปาล์มในชั้นเมทานอล ระบบที่ 1 และน้ำมันเมล็ดในปาล์มในชั้นเมทานอล ระบบที่ 3 มีฤทธิ์เท่ากัน ถัดมาคือน้ำมันปาล์มในชั้นเฮกเซนในระบบที่ 4 น้ำมันมะพร้าวในชั้นเฮกเซนในระบบที่ 4 มีฤทธิ์เท่ากัน น้ำมันมะพร้าวในชั้นเฮกเซน ระบบที่ 3 และน้ำมันงาในชั้นเฮกเซนระบบที่ 4 มีฤทธิ์เท่ากันเป็นลำดับสุดท้าย น้ำมันเมล็ดในปาล์มที่สกัดโดยระบบที่ 4 ในชั้นเฮกเซนมีฤทธิ์ในการยับยั้งเชื้อแคนดิดา อัลบิแคนส์สูงที่สุด รองลงมาได้แก่ น้ำมันเมล็ดในปาล์มที่ไม่ผ่านการสกัด สารสกัดเมล็ดในปาล์มในชั้นเฮกเซนที่สกัดโดยระบบที่ 3 สารสกัดเมล็ดในปาล์มในชั้นเมทานอลที่สกัดโดยระบบที่ 1 สารสกัดเมล็ดในปาล์มในชั้นอะซิโตไนไตรส์ที่สกัดโดยระบบที่ 2 สารสกัดเมล็ดในปาล์มในชั้นเมทานอลที่สกัดโดยระบบที่ 3 และสารสกัดเมล็ดในปาล์มในชั้นอะซิโตไนไตรล์ที่สกัดโดยระบบที่ 4 ตามลำดับ สรุป: สารสกัดน้ำมันงาในชั้นอะชิโตไนไตรล์ในระบบที่ 4 ให้ฤทธิ์ในการยับยั้งเชื้อสเตร็ปโตคอคคัส มิวแทนส์สูงสุด และน้ำมันเมล็ดในปาล์มที่สกัดโดยระบบที่ 4 ในชั้นเฮกเซนมีฤทธิ์ในการยับยั้งเชื้อแคนดิดา อัลบิแคนส์สูงที่สุด Abstract Objective: To study the effect of the extracts from palm kernel oil, coconut oil and sesame oil for antimicrobial activity on Streptococcus mutans and Candida albicans. Materials and Methods: Palm kernel oil, coconut oil and sesame oil either without extraction or with extraction by system 1 (methanol:oil, ratio 1:1), system 2 (oil:acetonitrile, ratio 1:1), system 3 (hexane:methanol:oil, ratio 4:1:2), system 4 (hexane:acetonitrile:oil, ratio 4:1:2) were investigated antimicrobial activity on Streptococcus mutans and Candida albicans by disc diffusion method. Results: The extracted sesame oil in acetonitrile by system 4 gave the highest antimicrobial activity on Streptococcus mutans. Then sesame oil without extraction, the extracted palm kernel oil in methanol by system 1 and the extracted palm kernel oil in methanol by system 3 gave the same antimicrobial activity. Then the extracted palm kernel oil in hexane by system 4 and the extracted coconut oil in hexane by system 4 gave the same antimicrobial activity. Then the extracted coconut oil in hexane by system 3 and the extracted sesame oil in hexane by system 4 gave the same antimicrobial activity which was the latest. The extracted palm kernel oil in hexane by system 4 gave the highest antimicrobial activity on Candida albicans. Then palm kernel oil without extraction, the extracted palm kernel oil in hexane by system 3, the extracted palm kernel oil in methanol by system 1, the extracted palm kernel oil in acetonitrile by system 2, the extracted palm kernel oil in methanol by system 3, the extracted palm kernel oil in acetonitrile by system 4, respectively. Conclusions: The extracted sesame oil in acetonitrile by system 4 gave the highest antimicrobial activity on Streptococcus mutans. The extracted palm kernel oil in hexane by system 4 gave the highest antimicrobial activity on Candida albicans.Downloads
References
Loesche WJ. Role of Streptococcus mutans in human dental decay. Microbiol Rev. 1986;50(4):353-80.
Hellstein JW, Marek CL. Candidiasis: red and white manifestations in the oral cavity. Head Neck Pathol. 2019;13(1):25-32.
Calderone RA. Introduction and historical perspectives. In: Calderone RA, editor. Candida and candidiasis. Washington, D.C.: ASM Press;2002. p.3-14.
Shanbhag VKL. Oil pulling for maintaining oral hygiene-A review. J Tradit Complement Med. 2017;7(1):106–9.
Diwan S, Kandwal A, Jethani S, Gupta V. Efficacy of oil pulling therapy. J Dent Med Sci. 2014;13:213-23.
Peedikayil FC, Sreenivasan P, Narayanan A. Effect of coconut oil in plaque related gingivitis. Niger Med J. 2015;56(2):143–7.
Chiewpattanakul P, Thongsong N, Suk-arj P, Kitisriworapan W. The study of the efficiency of 5 herbal crude plant extracts and 0.12% chlorhexidine effecting to antimicrobial activity against Streptococcus mutans. SWU Dent J. 2014;7(2):76-89.
Kaewmanee PC, Nimphiboon N, Chunnawong N, Tanaiatchawoot T, PhisutharpornT,Theerautthavate B. The antimicrobial activity of 8 herbal extracts containing phenolic compoundsagainst Candida albicans. SWU Dent J. 2021;14(2):75-90.
Anand TD, Pothiraj C, Gopinath RM, Kayalvizhi B. Effect of oil-pulling on dental caries causing bacteria. Afr J Microbiol Res. 2008;2:63-6.
Yenn TW, Hashim NFFM, Saa LL, Ring LC, Wen-Nee T. Antibacterial and antioxidant activities of Ghee Hiang sesame oil extract. Malays J Med Health Sci. 2023;19(Suppl 9):75-81.
Ugbogu OC, Onyeagba RA, Chignu OA. Lauric acid content and inhibitory effect of palm kernel oil on two bacterial isolates and Candida albicans. Afr J Biotechnol. 2006;5(11):1045-7.
Kitahara T, Aoyama Y, Hirakata Y, Kamihira S, Kohno S, Ichikawa N, et.al. In vitro activity of lauric acid or myristylamine in combination with six antimicrobial agents against methicillinresistant Staphylococcus aureus (MRSA). Int J Antimicrobiol Agents. 2006; 27(1):51-7.
Bergsson G, Arnfinnsson J, Steingrímsson O, Thormar H. Killing of Gram-positive cocci by fatty acids and monoglycerides. Acta Pathol Microbiol Immunol Scand. 2001;109(10):670-8.
Pehowich DJ, Gomes AV, Barnes JA. Fatty acid compositionand possible health effects of coconut constituents. West Indian Med J. 2000;49(2):128–33.
Verallo-Rowell VM, Dillague KM, Syah-Tjundawan BS. Novel antibacterial and emollient effects of coconut and virgin olive oils in adult atopic dermatitis. Dermatitis. 2008;19(6):308–15.
Kaushik M, Reddy P, Roshni, Udameshi P, Mehra N, Marwaha A. The effect of coconut oil pulling on Streptococcus mutans count in saliva in comparison with chlorhexidine mouthwash. J Contemp Dent Pract. 2016;17(1):38-41.
Dayrit FM. The properties of lauric acid and their significance in coconut oil. J Am Oil Chem Soc. 2015;92:1-15.
Ogbolu DO, Oni AA, Daini OA, Oloko AP. In vitro antimicrobial properties of coconut oil on Candida species in Ibadan, Nigeria. J Med Food. 2007;10(2):384-7.
Ogawa T, Nishio J, Okada S. Effect of edible sesame oil on growth of clinical isolates of Candida albicans. Biol Res Nurs. 2014;16(3):335-43.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
Categories
License
Copyright (c) 2024 Srinakharinwirot University Dental Journal (E-ISSN 2774-0811)
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
เจ้าของบทความต้องมอบลิขสิทธิ์ในการตีพิมพ์แก่วิทยาสาร โดยเขียนเป็นลายลักษณ์อักษรแนบมาพร้อมบทความที่ส่งมาตีพิมพ์ ตามแบบฟอร์ม "The cover letter format" รวมทั้งต้องมีลายมือชื่อของผู้เขียนทุกท่านรับรองว่าบทความดังกล่าวส่งมาตีพิมพ์ที่วิทยาสารนี้แห่งเดียวเท่านั้น