การเปลี่ยนแปลงระดับไอระเหยสารประกอบซัลเฟอร์ภายหลังการบ้วนนํ้ายาบ้วนปากผสมสมุนไพรกระชาย
Changes in Volatile Sulfur Compound levels after Rinsing with Lesser Galanga Herbal Mouthwash
Keywords:
ไอระเหยสารประกอบซัลเฟอร์, กลิ่นปาก, นํ้ายาบ้วนปากผสมสมุนไพร, Volatile sulfur compounds, Oral malodor, Herbal mouthwashAbstract
วัตถุประสงค์: เพื่อศึกษาผลของนํ้ายาบ้วนปากผสมสมุนไพรต่อการลดความเข้มข้นไอระเหยสารประกอบซัลเฟอร์ ที่ระยะเวลาต่างๆ ภายหลังการบ้วน 1 ครั้ง วัสดุอุปกรณ์และวิธีการ: กลุ่มตัวอย่างที่ปฏิเสธโรคประจำตัว จำนวน 30 คน เข้ารับการตรวจวัดความเข้มข้นไอระเหย สารประกอบซัลเฟอร์ด้วยเครื่องออรัลโครมาวัน เพื่อเป็นข้อมูลเริ่มต้น จากนั้นให้บ้วนนํ้ายาบ้วนปากสมุนไพรนาน 1 นาที แล้วจึงตรวจวัดทันที และทุก ๆ 30 นาทีจนครบ 120 นาที รวมทั้งสิ้น 6 ครั้ง แล้วนำข้อมูลมาเปรียบเทียบ ระดับความเข้มข้นไอระเหยสารประกอบซัลเฟอร์ที่ช่วงเวลาต่าง ๆ ด้วยสถิติการทดสอบแพร์ทีเทส (Paired T Test) และอโนวา (ANOVA) ที่ระดับความเชื่อมั่นร้อยละ 95 ผลการศึกษา: ค่าความเข้มข้นไอระเหยสารประกอบซัลเฟอร์รวม และไฮโดรเจนซัลไฟด์หลังการบ้วน นํ้ายาบ้วนปากสมุนไพรทันที ลดลงอย่างมีนัยสำคัญทางสถิติ เมื่อเทียบกับก่อนบ้วนปาก และมีค่าเพิ่มขึ้นอย่างมีนัยสำคัญทางสถิติที่เวลา 30-120 นาที เมื่อเทียบกับระดับไอระเหยสารประกอบซัลเฟอร์ที่ตรวจวัดทันทีหลังบ้วน ค่าความเข้มข้นเมธิลเมอร์แคปแทน และไดเมธิลซัลไฟด์ ที่ระยะเวลาต่าง ๆ พบว่าไม่มีความแตกต่างอย่างมีนัยสำคัญ เมื่อเปรียบเทียบกับความเข้มข้นก่อนการบ้วนนํ้ายาบ้วนปาก และภายหลังการบ้วนทันทีจนถึง 120 นาทีหลังบ้วน สำหรับกลุ่มตัวอย่างที่ความเข้มข้นไอระเหยสารประกอบซัลเฟอร์รวมเริ่มต้นน้อยกว่า 250 ส่วนในพันล้านส่วน ตั้งแต่ก่อนบ้วนน้ำยาบ้วนปากสมุนไพรพบว่าน้ำยาบ้วนปากไม่สามารถลดความเข้มข้นทั้งของไอระเหยสารประกอบซัลเฟอร์รวมได้ แต่เมื่อพิจารณาในกลุ่มตัวอย่างที่ความเข้มข้นมากกว่า 250 ส่วนในพันล้านส่วน พบว่านํ้ายาบ้วนปากลดความเข้มข้นทั้งของไอระเหยสารประกอบซัลเฟอร์รวม และไฮโดรเจนซัลไฟด์หลังการใช้นํ้ายาบ้วนปากสมุนไพรทันที มีค่าลดลง และเพิ่มกลับมาใกล้เคียงก่อนบ้วนตั้งแต่ช่วง 30 นาทีหลังบ้วนนํ้ายา สรุป: นํ้ายาบ้วนปากผสมสมุนไพรกระชายสามารถช่วยลดระดับความเข้มข้นของไอระเหยของสารประกอบ ซัลเฟอร์รวมและไฮโดรเจนซัลไฟด์ ภายหลังบ้วนทันที และระดับไอระเหยสารประกอบซัลเฟอร์กลับมาใกล้เคียง ระดับปกติก่อนบ้วนน้ำยาบ้วนปากที่เวลา 30-120 นาที Abstract Objectives: To investigate how herbal mouthwash affects the concentration of volatile sulfur compound at different times following gargling Materials and Methods: A sample of 30 people, who denied medical concerns, received measurement of volatile sulfur compound concentration using Oral Chroma 1 as a starting point. Then, gargle the herbal mouthwash for 1 minute, and immediately measure the volatile sulfur compound and every 30 minutes up to 120 minutes as a total of 6 times. The concentration levels of volatile sulfur compounds were then compared at various time points with the Paired T-Test and ANOVA statistics at the 95 percent confidence level. Results: Hydrogen sulfide and volatile sulfur compound were considerably lower than before after gargling, statistically. They were then, increased between 30 and 120 minutes later, compared to the volatile sulfur compound values recorded immediately. Comparing the levels of methyl mercaptan and dimethyl sulfide at different time points, there were no discernible changes until 120 minutes. In the group with the concentration of volatile sulfur compound before gargling less than 250 ppb, the mouthwash could not lower their level. In the group with more than 250 ppb taken into account, it was discovered that mouthwash decreased the levels of hydrogen sulfide and volatile sulfur compound after using mouthwash immediately but they then increased back to the baseline level. Conclusions: Lesser galanga mouthwash can reduce the intensity level of volatile sulfur compound and hydrogen sulfide immediately after gargling, Then, the level of volatile sulfur compound returns to close to the level before gargling for 30-120 minutes.Downloads
References
Bosy A. Oral malodor: philosophical and practical aspects. JJ Can Dent Assoc. 1997;63(3):196-201.
Zurcher A, Laine ML, Filippi A. Diagnosis, Prevalence, and Treatment of Halitosis. Curr Oral Health Rep. 2014;1:279-85.
Loesche WJ, Kazor C. Microbiology and treatment of halitosis. Periodontol 2000. 2002;28:256-79.
Nakano Y, Yoshimura M, Koga T. Correlation between oral malodor and periodontal bacteria. Microbes Infect. 2002;4(6):679-83.
John M, Vandana KL. Detection and measurement of oral malodor in periodontitis patients. Indian J Dent Res. 2006;17(1):2-6.
Van Den Broek AM, Feenstra L, de Baat C. A review of the current literature on management of halitosis. Oral Dis. 2008;14(1):30-9.
Rosenberg M. Clinical assessment of bad breath: current concepts. J Am Dent Assoc. 1996;127(4):475-82.
Yaegaki K, Coil JM. Genuine halitosis, pseudo-halitosis, and halitophobia: classification, diagnosis, and treatment. Compend Contin Educ Dent. 2000;21(10A):880-6.
Rosenberg M, Kulkarni GV, Bosy A, McCulloch CA. Reproducibility and sensitivity of oral malodor measurements with a portable sulphide monitor. J Dent Res. 1991;70(11):1436–40.
Ueno M, Shinada K, Yanagisawa T, Mori C, Yokoyama S, Furukawa S, Takehara S, Kawaguchi Y. Clinical oral malodor measurement with a portable sulfide monitor. Oral Dis. 2008;14(3):264-9.
Kleinberg I, Westbay G. Oral malodor. Crit Rev Oral Biol Med. 1990;1(4):247-59.
Young A, Jonski G, Rolla G. Inhibition of orally produced volatile sulfur compounds by zinc, chlorhexidine or cetylpyridinium chlorideeffect of concentration. Eur J Oral Sci. 2003;111(5):400-4.
Roldan S, Winkel EG, Herrera D, Sanz M, Van Winkelhoff AJ. The effects of a new mouthrinse containing chlorhexidine, cetylpyridinium chloride and zinc lactate on the microflora of oral halitosis patients: a dual-centre, double-blind placebo-controlled study. J Clin Periodontol. 2003;30:427–34.
Carvalho MD, Tabchoury CM, Cury JA, Toledo S, Nogueira-Filho GR. Impact of mouthrinses on morning bad breath in healthy subjects.J Clin Periodontol. 2004;31(2):85-90.
Wigger-Alberti W, Gysen K, Axmann EM, Wilhelm KP. Efficacy of a new mouthrinse formulation on the reduction of oral malodour
in vivo. A randomized, double-blind, placebocontrolled, 3 week clinical study. J Breath Res. 2010;4(1):017102. doi: 10.1088/1752-7155/4/1/017102.
Sreenivasan PK, Gittins E. Effects of low dose chlorhexidine mouthrinses on oral bacteria and salivary microflora including those
producing hydrogen sulfide. Oral Microbiol Immunol. 2004;19(5):309-13.
Rolla G, Jonski G, Young A. The significance of the source of zinc and its anti-VSC effect. Int Dent J. 2002:52(Suppl 3):233-5.
Codipilly DP, Kaufman HW, Kleinberg I. Use of a novel group of oral malodor measurements to evaluate an anti-oral malodor
mouthrinse (TriOralTM) in humans. J Clin Dent. 2004;15(4):98-104.
Peruzzo DC, Jandiroba PFCB, Filho GRN. Use of 0.1% chlorine dioxide to inhibit the formation of morning volatile sulphur compounds (VSC). Braz Oral Res. 2007;21(1):70-4.
Shinada K, Ueno M, Konishi C, Takehara S, Yokoyama S, Kawaguchi Y. A randomized double blind crossover placebo-controlled clinical trial to assess the effects of a mouthwash containing chlorine dioxide on oral malodor. Trials. 2008;9:71. doi: 10.1186/1745-6215-9-71.
Quirynen M, Avontroodt P, Soers C, Zhao H, Pauwels M, Coucke W, van Steenberghe D. The efficacy of amine fluoride/stannous fluoride in the suppression of morning breath odour. J Clin Periodontol. 2002;29(10):944-54.
Dadamio J, Van Tournout M, Teughels W, Dekeyser C, Coucke W, Quirynen M. Efficacy of different mouthrinse formulations in reducing oral malodour: a randomized clinical trial. J Clin Periodontol. 2013;40(5):505-13.
Boyd T, Vazquez J, Williams M. Reduction of VSC and salivary bacteria by a multibenefit mouthrinse. J Breath Res. 2008;2(1):017013. doi: 10.1088/1752-7155/2/1/017013.
Li MU, Wang J, Xu ZT. Effect of a variety of Chinese herbs and an herb-containing dentifrice on volatile sulfur compounds associated with halitosis: an in vitro analysis. Curr Ther Res Clin Exp. 2010;71(2):129–40.
Mishra V, Shettar L, Bajaj M, Math AS. Comparison of a commercially available herbal and 0.2% chlorhexidine mouthrinse for prevention of oral malodor: A clinical trial. J Int Soc Prev Community Dent. 2016r;6(Suppl 1):S6–S11.
Taweechaisupapong S, Singhara S, Lertsatitthanakorn P, Khunkitti W. Antimicrobial effects of Boesenbergia pandurata and Piper sarmentosum leaf extracts on planktonic cells and biofilm of oral pathogens. Pak J Pharm Sci. 2010;23(2):224-31.
Wu DD, Ngowi EE, Zhai YK, Wang YZ, Khan NH, Kombo AF, et al. Role of Hydrogen Sulfide in oral diseases. Oxid Med Cell Longev. 2022;2022:1886277. doi: 10.1155/2022/1886277.
Farina VH, de Lima AP, Balducci I, Brandao AAH. Effects of the medicinal plants Curcuma zedoaria and Camellia sinensis on halitosis control. Braz Oral Res. 2012;26(6):523-9.
Rassameemasmaung S, Phusudsawang P, Sangalungkarn V. Effect of green tea mouthwash on oral malodor. ISRN Prev Med. 2012;2013:975148. doi: 10.5402/2013/975148.
Borden LC, Chaves ES, Bowman JP, Fath BM, Hollar GL. The effect of four mouthrinses on oral malodor. Compend Contin Educ Dent. 2002;23(6):531-6.
Irayani NMA, Yadnya-Putra AAGR. A narrative review of zingiberaceae family as antibacterial agent for traditional medication based on Balinese local wisdom. JPSA. 2020;2(2):66-76.
Poolgesorn M. The effect of tongue brushing on reduction of volatile sulfur compounds. SWU Dent J. 2024;17(1):48-56.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
Categories
License
Copyright (c) 2024 Srinakharinwirot University Dental Journal (E-ISSN 2774-0811)
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
เจ้าของบทความต้องมอบลิขสิทธิ์ในการตีพิมพ์แก่วิทยาสาร โดยเขียนเป็นลายลักษณ์อักษรแนบมาพร้อมบทความที่ส่งมาตีพิมพ์ ตามแบบฟอร์ม "The cover letter format" รวมทั้งต้องมีลายมือชื่อของผู้เขียนทุกท่านรับรองว่าบทความดังกล่าวส่งมาตีพิมพ์ที่วิทยาสารนี้แห่งเดียวเท่านั้น