แนวทางการใช้ประโยชน์เปลือกทุเรียนผสมเปลือกมะพร้าวในการสกัดเพกทิน

Main Article Content

เอราวัณ เบ้าทอง

Abstract

Utilization of Durian Rind and Coconut Husk for Pectin Extraction
 
Erawan Baothong
 
รับบทความ: 23 กุมภาพันธ์ 2561; แก้ไขบทความ: 28 พฤษภาคม 2561; ยอมรับตีพิมพ์: 1 ตุลาคม 2561
 
บทคัดย่อ
งานวิจัยนี้มีจุดประสงค์เพื่อศึกษาแนวทางการใช้ประโยชน์เปลือกทุเรียนผสมเปลือกมะพร้าวเพื่อสกัดเพกทินโดยใช้กรดไฮโดรคลอริกเป็นน้ำยาสกัดและออกแบบภาวะภาวะสกัดโดยใช้โปรแกรม Minitab ได้ 15 ภาวะ ปัจจัยที่สนใจศึกษาคือ pH อยู่ในช่วง 2 – 3 เวลาที่ใช้ในการสกัดคือ 30 – 240 นาที และอุณหภูมิที่ใช้ในการสกัด 70 – 90oC ผลการวิจัยพบว่า ภาวะที่ 12 (80oC pH 2.0 นาน 30 นาที) ร้อยละผลผลิตดีที่สุดเท่ากับร้อยละ 9.1 และภาวะที่ 15 (90oC pH 2.5 นาน 30 นาที) มีค่าร้อยละผลผลิตน้อยที่สุดเท่ากับ 0.16 ส่วนร้อยละหมู่เอสเทอร์ของเพกทิน ภาวะที่ให้ร้อยละผลผลิตมากที่สุด คือ ภาวะที่ 2 (80oC pH 3.0 นาน 30 นาที) มีค่าเท่ากับ 65.80 เมื่อนำผลวิจัยมาวิเคราะห์โดยใช้โปรแกรม Minitab โหมด Box–Benhken design พบว่า ปัจจัยที่มีผลต่อการสกัดเพกทิน คือ ปัจจัยด้าน pH–อุณหภูมิ มีค่าสหสัมพันธ์เท่ากับ 1.59925
คำสำคัญ: เปลือกทุเรียน  เปลือกมะพร้าว  เพกทิน  มินิแทป  บ็อกเบนกิน
 
Abstract
This research aimed to utilize a solution of hydrochloric acid to extract pectin from durian rind combined with coconut husk. This experimentation was carried out and analyzed using the Minitab program with a focus upon three factors, pH, extraction time and temperature. Fifteen extraction treatments were carried out within pH in a range of 2 – 3, with an extraction time range of 30 – 240 minutes and a temperature range at 70 – 90oC. The result showed that treatment 12 (80oC, pH 2.0, 30 min) had the greatest pectin yield of 9.1%, whereas treatment 15 ((90oC, pH 2.5, 30 min) had the lowest pectin yield of 0.16%.  In the degree of esterification (%DE), treatment 2 (80oC, pH 3.0, 30 min) had the highest value of degree of esterification (%DE) at 65.8. By analyzing the data using Minitab program using the Box–Benhken mode, the main factor influencing the extraction of pectin was pH–temperature, with a correlation coefficient of 1.59925.
Keywords: Durian rind, Coconut husk, Pectin, MiniTab, Box–Benhken

Downloads

Download data is not yet available.

Article Details

Section
บทความวิจัย (Research Article)

References

Abid, S., Cheikhrouhou, C., Renard, S., Bureau, G., Cuvelier, H., and Ayadi., M.A. (2017). Characterization of pectins extracted from pomegranate peel and their gelling properties. Food Chemistry 215: 318–325.

Amorim, L. C., Vriesmann, C. L. O., Petkowicz, G. R., and Noleto, G. R. (2016). Modified pectin from Theobroma cacao induces potentpro–inflammatory activity in murine peritoneal macrophage. International Journal of Biological Macromolecules 92: 1040–1048.

Brown, M. J. (1997). Durio – A Bibliographic Review. New Delhi: IPGRI office for South Asia.

Christiaens, S. V., Buggenhout, K., Houben, I., Fraeye, A. M., Loey, V., and Hendrickx., M. E. (2011). Towards a better understand-ing of the pectin structure–function relationship in broccoli during processing. Part I–macroscopic and molecular analyses. Food Research International 44: 1604–1612.

Emaga, S. N., Ronkart, C., Robert, B., Wathe-let B., and Paquot, M. (2008). Characteris-ation of pectins extracted from banana peels (Musa AAA) under different conditions using an experimental design. Food Chemistry 108: 463–471.

Fissore, A., Rojas, M., and Gerschenson, L. N. (2012). Rheological performance of pectin–enriched products isolated from red beet (Beta vulgaris L. var. conditiva) through alkaline and enzymatic treatments. Food Hydrocolloids 26: 249–260.

Grassino, M., Topic, D. V., Roca, S., Dent, M., and. Brncic, S. R. (2016). Ultrasound assisted extraction and characterization of pectin from tomato waste. Food Chemistry 198: 93–100.

Happi, G. T., Ronleart, S. N., Christelle, R. B., Bernard, W., and Michel, P. (2008). Characterization of pectins extracted from banana peels under different conditions using an experimental design. Food Chem-istry 108(2): 463–471.

Hokputsa, S., Gerddit, W., Pongsamart, S., Inngjerdingen. K., Heinze, T., Koschella, A., Harding, S. E., and Paulsen, B. S. (2004). Water–soluble polysaccharides with phar-maceutical importance from durian rinds (Durio ziberthinus Murr): Isolation, fractionation, characterization and bioactivity. Carbohydrate Polymers 56: 471–481.

Hosseini, S., Khodaiyan, F., and Yarman, M. S. (2016). Aqueous extraction of pectin from sour orange peel and its preliminary physicochemical properties. International Journal of Biological Macromolecules 82: 920–926.

Huanga, A., Kortstee, D. C. T., Deesb, L. M., Trindadeb, H. A, Scholsa, A., and Gruppen, H. (2016). Modification of potato cell wall pectin by the introduction of rhamno-galacturonan lyase and beta–galactosidase transgenesand their side effects. Carbohydrate Polymers 144: 9–16.

Kurita, T., Fujiwara, E., and Yamazaki, E. (2008). Characterization of the pectin extracted from citrus peel in the presence of citric acid. Carbohydrate Polymers 74: 725–730.

Masmoudi, S., Besbes, M., Chaabouni, C., Ro-bert, M., Paquot, C., Blecker, C., and Attia, H. (2008). Optimization of pectin extraction from lemon by–product with acidified date juice using response surface methodology. Carbohydrate Polymers 74: 185–192.

Oliveira, C. F., Giordani, D., Lutckemier, R., Gurak, P. D., and Marczak, L. D. F. (2016). Extraction of pectin from passion fruit peel assisted by ultrasound. Food Science and Technology 71: 110–115.

Pereire, T. I. S., Oliveira, M. F., Rosa, F. L., Cavalcante, G. K., Moates, N., Wellner, K. W., Waldron, W., and Azeredo, H. M. C. (2016). Pectin extraction from pomegranate peels with citric acid. International Journal of Biological Macromole-cules 88: 373–379.

Petkowicz, C. L. O., Vriesmann, L. C., and Williams, P. A. (2017). Pectins from food waste: Extraction, characterization and properties of watermelon rind pectin. Food Hydrocolloids 65: 57–67.

Santos, J. D. G, Espeleta, A. F., Branco, A., and Assis, S. A. (2013). Aqueous extraction of pectin from sisal waste. Carbohydrate Polymer 92: 1997–2001.

Sigma–Aldrich. (2016). Pectin from Citrus Peel. Retrieved from https://www.sigmaaldrich.com/catalog/product/sigma/p9135?lang=en&region=TH, July 24, 2016.

Singthong, J., Cui, S. W., Ningsanond, S., and Goff, H. D. (2004). Structural characterization, degree of esterification and some gelling properties of Krueo Ma Noy (Cissampelos pareira) pectin. Carbohydrate Polymers 58(4): 391–400.

Sundarraj, A. A., Vasudevan, R. T., and Sriramulu, G. (2017). Optimized extraction and characterization of pectin from jackfruit (Artocarpus integer) wastes using response surface methodology. International Journal of Biological Macromolecules. 106: 698–703.

Thirugnanasambandham, K., Sivakumar, V., and Maran, J. P. (2014). Process optimization and analysis of microwave assisted extraction of pectin from dragon fruit peel. Carbohydrate Polymer 112: 622–626.

USP NF 21. (2003). The United States Pharmacopeia–The National Formulary. Rockville, Maryland, USA.

Wenjun, W., Xiaobin, M., Peng, J., Lyulin, H., and Donghong, L. (2017). Characterization of pectin from grapefruit peel: A comparison of ultrasound-assisted and conventional heating extractions. Food Hydro-colloids 61: 730–739.

Wong, W. W., Abbas, F. M., Azhar, M. E. (2010). Effect of extraction conditions on yield and degree of esterification of durian rind pectin: An experimental design. Food and Bio-products Processing 8(8): 209–214.

Yapo, B.M. (2008). Pectin quantity, composition and physicochemical behaviour as influenced by the purification process. Food Research International 42: 1197–1202.