Utilization Feasibility of Emulsifying Polymers in Cream Base
Abstract
ABSTRACTObjective: Emulsifying polymer has been employed for low energy emulsification. This study investigated effect of some crucial factorson the physical properties of cream prepared from these polymers. Method: Systems containing various emulsifying polymers, distilledwater and isopropyl isostearate were prepared. Formula and process variables including type and amount of emulsifying polymer, typeand amount of solvents, and order of mixing on physical properties of cream base, were evaluated. Results: Viscosity of emulsions wasincreased as amount of emulsifying polymer was increased. Additionally, viscosity of systems depended on the type of emulsifyingpolymer and the type of solvent. Viscosity of formulation was different as order of mixing was changed. Conclusion: Type and amount ofemulsifying polymers or solvent and order of mixing notably affected viscosity of cream base. However, these polymeric emulsifiers havepotential use for emulsion both in pharmaceutical and cosmetic products.Keywords: cream base, emulsifying polymers, utilizationThai Pharm Health Sci J 2009;4(4):456-462§Downloads
Download data is not yet available.
Downloads
Published
2009-10-05
Issue
Section
Original Research Article - นิพนธ์ต้นฉบับ
License
ลิขสิทธิ์ (Copyright)
ต้นฉบับที่ได้รับการตีพิมพ์ในวารสารนี้ถือเป็นสิทธิ์ของไทยเภสัชศาสตร์และวิทยาการสุขภาพ การนำข้อความใด ๆ ซึ่งเป็นส่วนหนึ่งหรือทั้งหมดของต้นฉบับไปตีพิมพ์ใหม่จะต้องได้รับอนุญาตจากเจ้าของต้นฉบับและวารสารก่อน
ความรับผิดชอบ (Responsibility)
ผลการวิจัยและความคิดเห็นที่ปรากฏในบทความเป็นความรับผิดชอบของผู้นิพนธ์ ทั้งนี้ไม่รวมความผิดพลาดอันเกิดจากเทคนิคการพิมพ์