การใช้ยาปฏิชีวนะและยาปฏิชีวนะตกค้างในฟาร์มปลานิล: ข้อมูลเบื้องต้นในจังหวัดพะเยา ประเทศไทย Antibiotic Use and Antibiotic Residue in Nile Tilapia Farms: Preliminary Evidence in Phayao, Thailand

Authors

  • Rujira Panya Pharmacy Department, Dokkhamtai Hospital, Phayao, Thailand
  • Pitchayapa Prommeedech Consumer Protection and Pharmacy Public Health Group, Phayao Provincial Public Health Office, Phayao, Thailand
  • Poungtong Wongwai Foundation for Consumers, Phayao, Thailand
  • Hathaikan Chowwanapoonpohn Faculty of Pharmacy, Chiangmai University, Chiangmai, Thailand
  • Adinat Umnuaypornlert School of Pharmaceutical Sciences, university of Phayao

Abstract

บทคัดย่อ วัตถุประสงค์: เพื่อสำรวจความรู้และพฤติกรรมการใช้ยาปฏิชีวนะของเกษตรกรผู้เลี้ยงปลานิล และวิเคราะห์สารตกค้างของยาปฏิชีวนะในเนื้อปลาเบื้องต้น วิธีการศึกษา: ผู้วิจัยสัมภาษณ์เกษตรกรผู้เลี้ยงปลานิล 28 คนในอำเภอเมือง จังหวัดพะเยา ด้วยแบบสอบถามที่ได้รับการตรวจคุณภาพในเรื่องความรู้และพฤติกรรมการใช้ยาปฏิชีวนะของเกษตรกรผู้เลี้ยงปลานิล พร้อมทั้งใช้ชุดตรวจวิเคราะห์การตกค้างของยาปฏิชีวนะในเนื้อปลาในปลานิลจำนวน 15 ตัวอย่าง ผลการศึกษา: เกษตรกรมีความรู้เรื่องข้อบ่งใช้ในการใช้ยาปฏิชีวนะเพื่อการรักษาโรคในปลา แต่มีเกษตรกรที่อ่านเลขทะเบียนยาได้เพียงร้อยละ 42.86 ทราบวันหมดอายุของยาเพียงร้อยละ 32.14 และเข้าใจวิธีใช้ตามคำแนะนำบนฉลากได้อย่างถูกต้องเพียงร้อยละ50.00 เกษตรกรจำนวนมากไม่ทราบเรื่องยาปฏิชีวนะตกค้างในสิ่งแวดล้อม การดื้อยาปฏิชีวนะ และการติดเชื้อดื้อยาปฏิชีวนะ เกษตรกรบางรายไม่ใช้ยาตามฉลากหรือคำแนะนำของเจ้าหน้าที่และสัตวแพทย์ ทิ้งภาชนะบรรจุและกากเคมีไม่ถูกวิธี ทั้งนี้ ไม่พบยาปฏิชีวนะตกค้างในตัวอย่างเนื้อปลาจากฟาร์มทั้ง 15 ตัวอย่าง สรุป: เกษตรกรกลุ่มตัวอย่างในพื้นที่ ยังคงขาดความเข้าใจเกี่ยวกับการใช้ยาและให้ข้อมูลพฤติกรรมการใช้ยาที่ไม่เหมาะสมในการเลี้ยงปลานิล เพื่อลดปัญหาการดื้อยาในอนาคต จำเป็นต้องส่งเสริมการดำเนินการเพื่อให้ข้อมูลที่ถูกต้องแก่เกษตรกรเกี่ยวกับการใช้ยาปฏิชีวนะ คำสำคัญ: การใช้ยาปฏิชีวนะ; การดื้อยาปฏิชีวนะ; ยาปฏิชีวนะตกค้าง; ปลานิล; ไทย Abstract Objective: To determine knowledge and behavior of using antibiotics among tilapia farmers, in addition to a preliminary analysis of antibiotic residues in fish fillets. Methods: This study recruited 28 tilapia farmers in Muang district of Phayao Province, Thailand. The questionnaires on knowledge and self-reported practice were validated by experts. Antibiotic residues were quantified in 15 tilapia samples using a field test kit. Results: Farmers possessed general knowledge of the objectives of antibiotic applications. However, poor understanding existed. Only 42.86% and 32.14% of farmers could correctly identify drug registration numbers and expiration dates, respectively. Furthermore, 50% reported adhering to label instructions, suggesting a potential disconnect between knowledge and practice. A lack of awareness regarding environmental antibiotic residues, antibiotic resistance, and resistant infections was identified. Inappropriate drug use practices included the dose exceeding recommended dosages and improper disposal of medication containers and waste. No antibiotic residues were detected in the 15 samples of fish fillets. Conclusion: There was a knowledge deficit and potential misuse of antibiotics in tilapia farming practices. Interventions and educational initiatives promoting responsible antibiotic use and proper waste management are crucial to address knowledge gaps and ensure sustainable aquaculture practices. Keywords: antibiotic use; antibiotic resistance; antibiotic residue; Tilapia; Thailand  

Downloads

Download data is not yet available.

References

World Health Organization. Antimicrobial resistance. 2022. (Accessed on Dec. 12, 2022, at https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/ antimicrobial-resistance)

Murray CJ, Shunji Ikuta K, Sharara F, et al. Global burden of bacterial antimicrobial resistance in 2019: A systematic analysis. Lancet 2022;399:629-655. (doi: 10.1016/S0140-6736(21)02724-0)

Phumart P, Phodha T, Thamlikitkul V, Riewpaiboon A, Prakongsai P, Limwattananon S. Health and economic impacts of antimicrobial resistant infections in Thailand: A preliminary study. J Health Syst Res 2012;6(3):352-360. (in Thai)

Ferri G, Lauteri C, Vergara A. Antibiotic resistance in the finfish aquaculture industry: A review. Antibiotics (Basel) 2022;11(11):1574. (doi: 10.3390/ ANTIBIOTICS11111574)

Mo WY, Chen Z, Leung HM, Leung AOW. Application of veterinary antibiotics in China’s aquaculture industry and their potential human health risks. Environ Sci Pollut Res Int 2017;24(10):8978-8989. (doi: 10.1007/S11356-015-5607-Z)

Labella A, Gennari M, Ghidini V, et al. High incidence of antibiotic multi-resistant bacteria in coastal areas dedicated to fish farming. Mar Pollut Bull 2013;70(1-2):197-203. (doi: 10.1016/J.MARPOLBUL.2013.02.037)

Supawadee P, Issarapong N. Situation of antibiotic use in livestock farms and veterinary drug distribution in Thung Khao Luang District Roi Et Province. J Health Consum Protect 2021;1(2):55-68. (Accessed on Dec. 15, 2022, at https://he02.tci-thaijo.org/index.php/JOHCP/article/view/ 253701)

Wiriyaakaradecha S, Somridhivej B, Chuchird N. Antimicrobial resistance and antimicrobial residue in culture of Nile Tilapia (Oreochromis niloticus) in Ubon Ratchathani and Chiang Rai province. J Electron Fisheries 2018;1(3):18-33. (in Thai)

Nuangmek W, ChumlakhornNuangmek W, Nuangmek A. Isolation and antimicrobial drugs sensitivity of Aeromonas hydrophila from healthy Nile Tilapia in Kwan Phayao. Khon Kaen Agr J 2012;40:355-361. (in Thai)

Phayao Provincial Agriculture and Cooperatives Office. Phayao Provincial Agricultural and Cooperative development plan (2018 – 2022). Review edition, fiscal year 2019. General information and important agricultural information of Phayao Province. 2019. (Accessed on Jul. 30, 2021, at https://www.opsmoac.go.th/phayao-strategic-files-4213917917 96) (in Thai)

Phayao Provincial Fisheries Office. Fisheries database. 2021. (Accessed on Dec. 15, 2022, at https://sites.google.com/view/fisheries1234/หนาแรก) (in Thai)

Sooksai N, Ratbamroong N, Suwannaprom P. Antibiotic use in livestock farming: A case study in Chiang Mai. Thai J Pharm Pract 2016;8(2):282-294. (in Thai)

KU Knowledge Repository. New test kit for detecting antibiotic residues in milk. Office of the University Library, Kasetsart University. 2015. (Accessed on Jun. 17, 2024. At https://kukr.lib.ku.ac.th/kukr_es/index. php?/BKN/search_detail/result/10254) (in Thai)

Ström GH, Björklund H, Barnes AC, et al. Antibiotic use by small-scale farmers for freshwater aquaculture in the upper Mekong Delta, Vietnam. J Aquat Anim Health 2019;31(3):290-298. (doi: 10.1002/AAH.10084)

Consumer Reports. The overuse of antibiotics in food animals threatens public health. 2021. (Accessed on Dec. 15, 2022. https://advocacy. consumerreports.org/press_release/the-overuse-of-antibiotics-in-food-animals-threatens-public-health-2/)

Department of Fisheries. List of drugs and chemicals in aquaculture. Regulations of the Department of Fisheries on Good Aquaculture Practices Certificate for Aquaculture Production, Issue 4. 2020. (Accessed on Dec. 27, 2022, at https://www4.fisheries.go.th/local/file_ document/20200501103338_1_file.pdf)

Department of Fisheries. Prevention and elimination of fish diseases. Vol 1. 1st ed. Department of Fisheries, Ministry of Agriculture and Cooperatives, 2010. 2010. (Accessed on Dec. 27, 2022, at https://www4. fisheries.go.th/local/file_document/20210129140838_1_file.pdf) (in Thai)

Denissen J, Reyneke B, Waso-Reyneke M, et al. Prevalence of ESKAPE pathogens in the environment: Antibiotic resistance status, community-acquired infection and risk to human health. Int J Hyg Environ Health 2022;244:114006. (doi: 10.1016/j.ijheh.2022.114006)

Downloads

Published

2024-12-30