การเปรียบเทียบปริมาณเคอร์คิวมินจากสารสกัดขมิ้นชันด้วยน้ำมันมะพร้าว ด้วยวิธีให้ความร้อนที่แตกต่าง Comparisons of Curcumin Content in Turmeric Extract in Coconut Oil using Two Heating Methods

Authors

  • Ketwaraporn Wongpim Department of Thai Traditional and Alternative Medicine.
  • Chitti Thawai Department of Biology, Faculty of Science, King Mongkut’s Institute of Technology Ladkrabang, Bangkok 10520, Thailand.
  • Sarin Tadtong Department of Pharmacognosy, Faculty of Pharmacy, Srinakharinwirot Univeristy, Ongkharak, Nakhonnayok 26120, Thailand.

Abstract

บทคัดย่อ   วัตถุประสงค์: เพื่อการเปรียบเทียบปริมาณเคอร์คิวมินจากสกัดขมิ้นชันด้วยน้ำมันมะพร้าวตามวิธีการแพทย์แผนไทยดั้งเดิมและวิธีสมัยใหม่ (วิธีตามประกาศ ฯ ของสำนักงานคณะกรรมการอาหารและยา) วิธีการศึกษา: เตรียมสารสกัดขมิ้นชันโดยนำขมิ้นชันไปทอดในน้ำมันมะพร้าวตามวิธีการแพทย์แผนไทยดั้งเดิม โดยทอดนาน 3 และ 4 ชั่วโมง เตรียมสารสกัดตามวิธีการสมัยใหม่ โดยทอดขมิ้นชันนาน 35, 40 และ 45 นาที แล้วนำสารสกัดขมันชันที่ได้ไปตรวจวิเคราะห์หาปริมาณสารเคอร์คิวมิน ด้วย UV-Visible spectrophotometer ดัดแปลงวิธีการตรวจวิเคราะห์จาก Thai Herbal Pharmacopoeia 2020 โดยใช้ absolute ethanol เป็น blank และวัดค่าการดูดกลืนแสงที่ความยาวคลื่น 425 nm ผลการศึกษา: เมื่อนำข้อมูลที่ได้ไปวิเคราะห์ข้อมูลทางสถิติด้วย one way ANOVA พบว่า วิธีการสกัดขมิ้นชันในน้ำมันมะพร้าว นาน 3 ชั่วโมง มีค่าเฉลี่ยของปริมาณสารเคอร์คิวมิน เท่ากับ 0.400 ± 0.014 %w/v ซึ่งมากกว่าวิธีการสกัดขมิ้นชันในน้ำมันมะพร้าว นาน 4 ชั่วโมง 35 นาที 40 นาที และ 45 นาที ที่มีค่าเฉลี่ยเท่ากับ 0.038 ± 0.006, 0.155 ± 0.006, 0.144 ± 0.006, 0.116 ± 0.006 %w/v ตามลำดับ อย่างมีนัยสำคัญทางสถิติ (P < 0.05) แต่วิธีการสกัดขมิ้นชันในน้ำมันมะพร้าว นาน 35 นาที มีค่าเฉลี่ยของปริมาณสารเคอร์คิวมิน น้อยกว่าวิธีการสกัดขมิ้นชันในน้ำมันมะพร้าว นาน 40 นาที เท่ากับ 0.011 ± 0.006 %w/v แต่ไม่มีนัยสำคัญทางสถิติ (P > 0.05)  สรุป: วิธีการสกัดขมิ้นชันด้วยน้ำมันมะพร้าวนาน 3 ชั่วโมง ซึ่งเป็นวิธีตามองค์ความรู้การแพทย์แผนไทยดั้งเดิม มีปริมาณเฉลี่ยของสารเคอร์คิวมิน มากกว่าวิธีการสกัดวิธีอื่นอย่างมีนัยสำคัญทางสถิติ (P < 0.05) คำสำคัญ: ขมิ้นชัน, เคอร์คิวมิน, น้ำมันมะพร้าว, วิธีการทอด Abstract Objective: The purpose of the present study was to compare curcumin content between Thai traditional extraction method of turmeric using coconut oil with modern extraction method (the method mentioned by Thai Food and Drug Administration). Methods: Turmeric extract was prepared by deep - frying turmeric (Curcuma longa L.) in coconut oil for 3 and 4 hours according to Thai traditional medicine practice. For modern extraction method, turmeric was deep fried in coconut oil for 35, 40, and 45 minutes. The UV-Visible spectrophotometer was carried out to determine curcumin in the turmeric extract, which the quantitative determination was modified from the Thai Herbal Pharmacopoeia 2020 using absolute ethanol as a blank and measured the absorbance at 425 nm. Results: The statistical analysis performed by using one-way ANOVA demonstrates that the average content of curcumin in the 3-hours turmeric extract was found to be 0.400 ± 0.014 % w/v, which is significantly higher (P < 0.05) than the average content of curcumin in 4-hours, 35-minutes, 40-minutes, and 45-minutes extracts (0.038 ± 0.006, 0.155 ± 0.006, 0.144 ± 0.006, 0.116 ± 0.006 % w/v, respectively). However, the 35-minutes extract has less average Curcumin content than 40-minutes extract for 0.011 ± 0.006 %w/v with no significant difference (P > 0.05). Conclusion: The turmeric extract obtained from deep - frying turmeric in coconut oil for 3 - hours, which is the extraction method of Thai traditional medicine practice yielded significantly higher average curcumin content than other sample extracts. Keywords: turmeric, curcumin, coconut oil, deep-frying method .

Downloads

Download data is not yet available.

References

Ashraf K and Sultan S. A comprehensive review on Curcuma longa Linn.: Phytochemical, pharmacological, and molecular study. Int J Green Pharm 2017;11(4):672-685.

Chainani-Wu N. Safety and anti-inflammatory activity of curcumin: a component of turmeric (Curcuma longa). J Altern Complement Med 2003;9(1):161-168.

The Notification of the Ministry of Public Health Re: Name, category and type or characteristics of herbal products whose production or importation for sale requires a certificate of herbal product formula registration, a listing receipt, and name, quantity and condition of the materials. Thai Government Gazette. 2021. No. 138;116:19-20. (in Thai)

Group of supporting regulation for medicine and herbal product. The meeting of Thai medicine practice and pharmaceutical experts “The preparation of oil extract in Thai traditional formula”. Department of Thai traditional and Alternative Medicine, Ministry of Public Health. Bangkok. 2021. (in Thai)

Department of Medical Science. Turmeric: Thai Herbal Pharmacopoeia 2020. Bureau of Drug and Narcotic, Department of Medical Science, Ministry of Public Health, Thailand. 2020: pp.177-185. (in Thai)

Kim HJ, Kim DJ, Karthick SN, et al. Curcumin dye extracted from Curcuma longa L. used as sensitizers for efficient dye-sensitized solar cells. Int J Electrochem Sci 2013;8:8320-8328.

Zebib B, Mouloungui Z, Noirot V. Stability of curcumin by complexation with divalent cations in glycerol/water system. Bioinorg Chem Appl 2010;10:1-8.

Downloads

Published

2023-09-30

Issue

Section

Original Research Article - นิพนธ์ต้นฉบับ