ฤทธิ์ต้านอะเซทิลโคลีนเอสเทอเรสของน้ำมะตูม Acetylcholinesterase Inhibitor Activities of Aegle marmelos Fruit Beverage

Authors

  • Pinyapat Tansin
  • Worapan Sitthithaworn

Abstract

บทคัดย่อ วัตถุประสงค์: เพื่อศึกษาฤทธิ์ต้านอะเซทิลโคลีนเอสเทอเรสของน้ำมะตูม Aegle marmelos (Family Rutaceae) ที่เตรียมจากมะตูมนิ่ม มะตูมไข่ และมะตูมบ้าน และวิเคราะห์ปริมาณสารมาร์มีโลซินซึ่งเป็นฟูราโนคูมารินที่เป็นสารสำคัญในผลมะตูม วิธีการศึกษา: เตรียมน้ำมะตูมโดยต้มผลแห้งของมะตูมนิ่ม มะตูมไข่ และมะตูมบ้านในน้ำ แล้วทำให้เป็นผงแห้งโดยใช้เครื่องทำแห้งแบบพ่นฝอย ทดสอบฤทธิ์ต้านอะเซทิลโคลีนเอสเทอเรสตามวิธีของเอลแมน โดยใช้กาลันตามีนเป็นกลุ่มควบคุมเชิงบวก และวิเคราะห์ปริมาณสารมาร์มีโลซินโดยเปรียบเทียบปริมาณจากกราฟสารมาร์มีโลซินมาตรฐาน ผลการศึกษา: ปริมาณสารมาร์มีโลซินในน้ำมะตูมที่ทำเป็นผงแห้ง 100 มก. ที่เตรียมได้จากมะตูมนิ่ม มะตูมไข่ และมะตูมบ้านอยู่ในช่วง 600-1000 มคก. และมีฤทธิ์โดยคำนวณเป็นค่าความเข้มข้นของสารที่สามารถยับยั้งการทำงานของเอนไซม์ได้ครึ่งหนึ่ง (IC50) อยูในช่วง 125-136 มคก./มล. สารมาร์มีโลซินและสารกาลันตามีน แสดงค่า IC50 942.81 มคก./มล. และ 114.64 มคก./มล. ตามลำดับ และไม่พบความสัมพันธ์ของปริมาณสารมาร์มีโลซินและฤทธิ์ยับยั้งการทำงานของเอนไซม์ สรุป: น้ำมะตูมที่เตรียมจากมะตูมนิ่ม มะตูมไข่ และมะตูมบ้านมีฤทธิ์ยับยั้งการทำงานของเอนไซม์อะเซทิลโคลีนเอสเทอเรส คำสำคัญ: อะเซทิลโคลีนเอสเทอเรส, มะตูมนิ่ม, มะตูมไข่, มะตูมบ้านAbstract Objective: To investigate acetylcholinesterase inhibitor activity of Aegle marmelos (commonly known as matoom, Family Rutaceae) fruit beverage derived from matoomnim, matoomkhai and matoomban, as well as to determine the content of marmelosin, a furanocoumarin found in the fruit. Methods: The beverage was separately prepared by boiling the dried fruits of matoomnim, matoomkhai and matoomban in water. Their powdered form was prepared by a spray drying process. Acetylcholinesterase inhibitor activity was determined based on Ellman’s method and galantamine was tested as a positive control. The content of marmelosin was determined based on marmelosin standard curve. Results: Marmelosin content in 100 mg beverage powder obtained from matoomnim, matoomkhai and matoomban ranged from 600 to 1000 µg, while the activity reported as half-maximal inhibitory concentration (IC50) was 125 - 136 µg/ml. Marmelosin and galantamine exhibited acetylcholine esterase activity with IC50 values of 942.81 and 114.64 µg/ml, respectivelt. There was no apparent relationship between marmelosin content and the activity. Conclusion: A. marmelos fruit beverage of matoomnim, matoomkhai and matoomban exhibited acetylcholinesterase inhibitor activity. Keywords: Acetylcholinesterase, Aegle marmelos, matoomnim, matoomkhai, matoomban

Downloads

Download data is not yet available.

Downloads

Published

2021-01-02