การใช้กระบวนการลดการปนเปื้อนในหอยสองฝาเพื่อลดปริมาณไมโครพลาสติกในหอยแครง (Anadara granosa L.)

Main Article Content

ศิรุษา กฤษณะพันธุ์
จิรายุ สรประสิทธิ์
ปฏิณญา ชูสุวรรณ

Abstract

Use of Depuration Process for Decreasing of Microplastics in Blood Cockles (Anadara granosa L.)
 
Sirusa Kritsanapuntu, Jirayu Sonprasit and Patinya Choosuwan
 
รับบทความ: 5 กรกฎาคม 2564; แก้ไขบทความ: 2 พฤศจิกายน 2564; ยอมรับตีพิมพ์: 10 พฤศจิกายน 2564; ตีพิมพ์ออนไลน์: 4 เมษายน 2565
 
บทคัดย่อ
กระบวนการลดการปนเปื้อนในหอยสองฝาเพื่อลดปริมาณไมโครพลาสติกในเนื้อหอยแครง (Anadara granosa) จากอำเภอท่าฉาง จังหวัดสุราษฎร์ธานี โดยการพักหอยแครงในระบบน้ำหมุน เวียนแบบปิดที่มีอัตราการไหลของน้ำ 17 ลิตรต่อนาทีเป็นเวลา 0  12  24  36 และ 48 ชั่วโมง ผลการศึกษาพบว่า เมื่อเริ่มต้นการทดลองเนื้อหอยแครงมีปริมาณไมโครพลาสติกเฉลี่ย 10.40±0.44 ชิ้นต่อกรัม หรือ 18.28±7.42 ชิ้นต่อตัว ภายหลังผ่านกระบวนการลดการปนเปื้อนเป็นเวลา 12  24  36 และ 48 ชั่วโมง พบว่าเนื้อหอยแครงมีปริมาณไมโครพลาสติกเฉลี่ย 8.07±0.32  6.05±0.35  4.07±0.30 และ 3.54±0.25 ชิ้นต่อกรัม ตามลำดับ โดยปริมาณไมโครพลาสติกในเนื้อหอยแครงลดลงร้อยละ 32.28  50.88  68.49 และ 74.84 ตามลำดับ นอกจากนี้ยังพบว่าเนื้อหอยแครงมีไมโครพลาสติกแบบเส้นใยมากที่สุด (ร้อยละ 63) รองลงมาคือแบบไม่แน่นอน (ร้อยละ 18) แบบแท่ง (ร้อยละ 16) แบบวงรี (ร้อยละ 2) และแบบกลม (ร้อยละ 1) และมีไมโครพลาสติกแบบไม่มีสีมากที่สุด (ร้อยละ 34.72) รองลง มาคือสีน้ำเงิน (ร้อยละ 24.96) สีแดง (ร้อยละ 20.88) สีดำ (ร้อยละ 11.6) สีเขียว (ร้อยละ 5.36) และสีน้ำตาลพบน้อยที่สุด (ร้อยละ 2.44) ตามลำดับ การศึกษาครั้งนี้แสดงให้เห็นว่าจำนวนไมโครพลาสติกในเนื้อหอยแครงลดลงเมื่อระยะเวลาของกระบวนการลดการปนเปื้อนเพิ่มขึ้น
คำสำคัญ: หอยแครง  ไมโครพลาสติก  กระบวนการลดการปนเปื้อน
 
Abstract
The use of depuration process in bivalves for decreasing amount of microplastics in blood cockle (Anadara granosa) from Tha Chang district, Surat Thani Province was deterขmined. Blood cockle were placed in close recirculation depuration system with a flow rate of 17 L min–1 for a period of 0, 12, 24, 36 and 48 hours. Results showed that the initial amount of microplastics before the depuration process was 10.40±0.44 particles g-1 or 18.28±7.42 particles per individuals. After the depuration process, the average amount of microplastics were 8.07±0.32, 6.05±0.35, 4.07±0.30 and 3.54±0.25 particles g–1 at 12, 24, 36, and 48–hour depuration, respectively. The amount of microplastics in blood cockle decreased after depuration time was 32.28, 50.88, 68.49 and 74.48 %, respectively. At the end of the experiment, the most abundant shape of microplastic was fibre (63%), followed by irregular shape (18%), rod (16%), sphere shape (2%) and pellet (1%). In addition, the most frequent microplastic color was colorless (34.72%), followed by blue (24.96%), red (20.88%), black (11.6%), green (5.36%) and brown (2.44%). The present study indicated that decreasing amount of microplastic in blood cockles showed direct relationship with increasing depuration periods.
Keywords: Blood cockle, Anadara granosa, Microplastics, Depuration process

Downloads

Download data is not yet available.

Article Details

Section
บทความวิจัย (Research Article)

References

Arao, T., Ishikawa, S., Murakami, M., Abe, K., Maejima, Y., and Makino, T. (2010). Heavy metal contamination of agricultural soil and countermeasures in Japan. Paddy and Water Environment 8(3): 247–257.

Auta, H., Emenike, C., and Fauziah, S. (2017). Distribution and importance of microplastics in the marine environment: A review of the sources, fate, effects, and potential solutions. Environmental International 102: 165–176.

Avio, C. G., Gorbi, S., Milan, M., Benedetti, M., Fattorini, D., Errico, G., Pauletto, M., Bargelloni, L., and Regoli, F. (2015). Pollutants bioavailability and toxicological risk from microplastics to marine mussels. Environmental Pollution 198: 211–222.

Barboza, L. G. A., and Gimenez, B. C. G. (2015). Microplastics in the marine environment: Current trends and future perspectives. Marine Pollution Bulletin 97: 5–12.

Birnstiel, S., Soares–Gomes, A., da Gama, B. A. P. (2019). Depuration reduces microplastic content in wild and farmed mussels. Marine Pollution Bulletin 140: 241–247.

Brennecke, D., Ferreira, E. C., Costa, T. M., Appel, D., da Gama, B. A. P., and Lenz, M. (2015). Ingested microplastics (>100 µm) are translocated to organs of the tropical fiddler crab Uca rapax. Marine Pollution Bulletin 96: 491–495.

Browne, M. A., Dissanayake, A., Galloway, T. S., Lowe, D. M., and Thompson, C. R. (2008). Ingested microscopic plastic translocates to the circulatory system of the mussel, Mytilus edulis (L). Environmental Science & Technology 42: 5026–5031.

Chongcharoen, C., and Bunko, N. (2019) Microplastics in Bivalve at Suratthani Province. Student project, Bachelor of Science Program in Fishery Resources. Prince of Songkla University, Suratthani campus. (in Thai)

Cole, M., Webb, H., Lindeque, P. K., Fileman, E. S., Halsband, C., and Galloway, T. S. (2014). Isolation of microplastics in biota–rich seawater samples and marine organisms. Scientific Reports 4: 4528.

Fitri, S., and Patria, M. P. (2019). Microplastic contamination on Anadara granosa Linnaeus 1758 in Pangkal Babu mangrove forest area, Tanjung Jabung Barat district, Jambi. Journal of Physics: Conference Series 1282: 1–5.

Fossi, M. C., Coppola, D., Baini, M., Giannetti, M., Guerranti, C., Marsili, L., Panti, C., de Sabata, E., and Clo, S. (2014). Large filter feeding marine organisms as indicators of microplastic in the pelagic environment: the case studies of the Mediterranean basking shark (Cetorhinus maximus) and fin whale (Balaenoptera physalus). Marine Environmental Research 100: 17–24.

GESAMP. (2016). Sources, Fate and Effects of Microplastics in the Marine Environment: Part 2 of a Global Assessment. Retrieved from http://ec.europa.eu/environment/marine/good-environmental-status, March 26, 2020.

Karami, A., Golieskardi, A., Choo, C. K., Larat, V., Galloway, T. S., and Salamatinia, B. (2017). The presence of microplastics in commercial salts from different countries. Scientific Reports 7: 46173.

Kirstein, V., Kirmizi, S., Wichels, A., Garin–Fernandez, A., Erler, R., Loder, M., and Gerdts, G. (2016). Dangerous hitchhikers? Evidence for potentially pathogenic Vibrio spp. on microplastic particles. Marine Environmental Research 120: 1–8.

Lusher, A. L., Welden, N. A., Sobral, P., and Cole, M. (2017). Sampling, isolating and identifying microplastics ingested by fish and invertebrates. Analytical Methods. 9: 1346–1360.

Mato, Y., Isobe, T., Takada, H., Kanehiro, H., Ohtake, C., and Kaminuma, T. (2001). Plastic resin pellets as a transport medium for toxic chemicals in the marine environment. Environmental Science & Tech-nology 35: 318–324.

Ribeiro, F., Garcia, A. R., Pereira, B. P., Fon-seca, M., Mestre, N. C., Fonseca, T. G., Ilharco, L. M., and Belianno, M.J. (2017). Microplastics effects in Scrobicularia plana. Marine Pollution Bulletin 122: 379–391.

Supichayangure, S., Virulhakul, P., and Wongchinda, N. (1997). Depuration process development in live cockle. Technical Paper No. 5/1997. Bangkok: Department of Fisheries. (in Thai)

van Cauwenberghe, L., and Janssen, C. R. (2014). Microplastics in mussels cultured for human consumption. Environmental Pollution 193: 65–70.

Vandermeersch, G., Cauwenberghe, V. L., Janssen, C. R., Marques, A., Granby, K., Fate, G., Kotterman, M. J. J., Diogene, J., Bekaert, K., Robbens, J., and Devriese, L. (2015). A critical review on microplastic quantification in aquatic organisms. Environmetal Research 143: 46–55.

Ward, J. E., and Kach, D. J. (2009). Marine aggregates facilitate ingestion of nanoparticles by suspension–feeding bivalves. Marine Environmental Research 68(3): 137–142.

Ward, J. E., Rosa, M., and Shumway, S. E. (2019). Capture, ingestion, and egestion of microplastics by suspension–feeding bivalves: a 40–year history. Anthropocene Coasts 2: 29–39.

Woods, M. N., Stack, M. E., Fields, D. M., Shaw, S. D., and Matrai, P. A. (2018). Microplastic fiber uptake, ingestion, and egestion rates in the blue mussel (Mytilus edulis). Marine Pollution Bulletin 137: 638–642.

Wright, S. L., and Kelly, F. K. (2017). Plastic and human health: A micro issue? Environmental Science & Technology 51: 6634–6647.

Wright, S. L. Thompson, R. C., and Galloway, T. S. (2013). The physical impacts of microplastics on marine organisms: A review. Environmental Pollution 178: 483–492.

Xu, X.–Y., Lee, W. T., Chan, A. K. Y., Lo, H. S., Shin, P. K. S., and Cheung, S. G. (2017). Microplastic ingestion reduces energy intake in the clam Atactodea striata. Marine Pollution Bulletin 124: 798–802.

Yang, D., Shi, H., Li, L., Li, J., Jabeen, K., and Kolandhasamy, P. (2015). Microplastic pollution in table salts from China. Environmental Science & Technology 49: 13622–13627.

Zettler, E. R., Mincer, T. J., and Amaral–Zettler, L. A. (2013). Life in the Plastisphere: Microbial communities on plastic marine debris. Environmental Science & Technology 47(13): 7137–7146.