การพัฒนาเตาชีวมวลประหยัดพลังงานสำหรับแปรรูปขนมซั้งน้ำดังของชุมชนตำบลบางเหรียง อำเภอควนเนียง จังหวัดสงขลา

Main Article Content

สุปราณี วุ่นศรี
นพดล โพชกำเหนิด
ภารุณีย์ สามพิมพ์

Abstract

Development of Energy–efficient Biomass Stove for Kanom Cung Num Dung Sticky Rice Processing in Bang Riang Community, Khuan Niang District, Songkhla Province
 
Supranee Wunsri, Noppadon Podkumnerd and Pharunee Sampim
 
รับบทความ: 5 มิถุนายน 2563; แก้ไขบทความ: 29 กันยายน 2563; ยอมรับตีพิมพ์: 24 พฤศจิกายน 2563; ตีพิมพ์ออนไลน์: 11 พฤษภาคม 2564
 
บทคัดย่อ
งานวิจัยนี้มีวัตถุประสงค์เพื่อพัฒนาเตาชีวมวลประหยัดพลังงานสำหรับการแปรรูปขนมซั้งน้ำดังของชุมชนตำบลบางเหรียง อำเภอควนเนียง จังหวัดสงขลา ดำเนินงานวิจัยเชิงปฏิบัติการแบบมีส่วนร่วมกับกลุ่มแปรรูปขนมซั้งน้ำดัง ตั้งแต่การเก็บข้อมูลในกระบวนการแปรรูปขนมซั้งน้ำดัง เตาพื้นบ้านสำหรับการแปรรูปขนมซั้งน้ำดัง ออกแบบเตาชีวมวลต้นแบบ ทดสอบประสิทธิภาพ และขยายผลเทคโนโลยีสู่ชุมชนเครือข่าย จากการทดสอบประสิทธิภาพเชิงความร้อนด้วยการต้มน้ำเดือด ปริมาตร 12 ลิตร พบว่า เตาชีวมวลต้นแบบใช้เวลา 17–20 นาที ใช้เชื้อเพลิงไม้ยางพารา 15±1 กิโลกรัม มีประสิทธิภาพเชิงความร้อนเฉลี่ยร้อยละ 28.02±0.94 ในขณะที่เตาพื้นบ้านของชุมชนใช้เวลา 30–35 นาที ใช้เชื้อเพลิงไม้ยางพารา 30±2 กิโลกรัม มีประสิทธิภาพเชิงความร้อนเฉลี่ยร้อยละ 18.43±1.23 เตาชีวมวลต้นแบบสามารถลดการใช้เชื้อเพลิงเฉลี่ยร้อยละ 50 และจากการถ่ายทอดเทคโนโลยีเตา ชีวมวลสู่ชุมชน พบว่า ชุมชนมีศักยภาพในการแปรรูปขนมซั้งน้ำดังเพิ่มขึ้น สามารถลดรายจ่ายด้านเชื้อเพลิงจาก 2,500–3,500 บาท/เตา/เดือน เป็น 1,500–2,000 บาท/เตา/เดือน
คำสำคัญ: เตาชีวมวล  การแปรรูปขนมซั้งน้ำดัง  จังหวัดสงขลา  ชุมชนตำบลบางเหรียง  การถ่ายทอดเทคโนโลยี
 
Abstract
The objective of this research was to develop energy–saving biomass stove for the processing of Kanom Cung Num Dung sticky rice in Tambon Bangiang, Amphoe Khuan Niang, Songkhla province. Participatory action research (PAR) was used to conduct the research started from data collection of Kanom Cung Num Dung Sticky rice processing, studied of the ordinary stove, designed the biomass stove prototype, investigated of the biomass stove performance and transferred of knowledge to the network group. From the investigation of biomass stove performance for boiling 12 L of water, it was found that the water was boiled within 17–20 min with 15±1 kg para wood fuel consumption. The heat performance was 28.02±0.94. In comparison, the ordinary stove took 30–35 min to boil same amount water, the para wood fuel consumption was 30±2 kg and the average heat performance was 18.43±1.23. The proposed biomass stove could save energy consumption of 50% and when the technology was transferred and used in the community. The potential in Kanom Cung Num Dung sticky rice increased and the fuel consumption cost reduced from 2,500–3,500 bath/stove/month to 1,500–2,000 bath/ stove/month.
Keywords: Biomass stove, Kanom Cung Num Dung sticky rice processing, Songkhla province, Bang Riang community, Technology transfer

Downloads

Download data is not yet available.

Article Details

Section
บทความวิจัย (Research Article)

References

Bang Riang Subdistrict Municipality. (2016). Bang Riang subdistrict information, Khuan Niang district, Songkhla province. Retrieved from http://www.bangrieang.go.th/ frontpage, May 24, 2020. (in Thai)

Belonio, A. T. (2005). Rice Husk Gas Stove Handbook. Department of Agricultural Engineering and Environmental Manage-ment College of Agriculture Central Philippine University Iloilo City, Philippines.

Chaichana, T., Ali, M., and Longsaman, M. (2012). The study of thermal efficiency of house hold cooking stove. Journal of Science and Technology Mahasarakham University 32(5): 626–630. (in Thai)

Charoenchit, P. (2019). Kanom Cung Num Dung Sticky Rice Processing. Retrieved from https://www.technologychaoban.com/news-slide/article_96849, May 25, 2020. (in Thai)

District products. (2011). Kanom Cung Num Dung Sticky Rice in the Farm House. Retrieved from http://www.rattaphoom.go.th/otop/detail/196, May 1, 2020. (in thai)

Homchampa, T., Thongpanya, K., Karmphra–in, N., Kularb, S., and Somsila, P. (2014). Study of factors affecting thermal efficiency of biomass stove for household. RMUTI Journal Science and Technology 7(2): 103–110. (in Thai)

Jussapalo, S. (2015). Community–based agro–tourism management at south Bang Rieang community, Khuan Nieng district, Songkhla province. Silpakorn University Journal 35(2): 89-103. (in Thai)

Office of the Permanent Secretary for Energy, Office of Policy and Strategy. (2007). Energy training manual for community energy technology. Bangkok: Ministry of Energy. (in Thai)

Phankhong, T., Jantaratit, J. and Suwan–on, K. (2015). Analysis of cost return and an efficiency of pesticide–safe vegetables productivity in Bangriang sub–district, Khuan Niang district, Songkhla province. Srinakharinwirot Research and Development, Journal of Humanities and Social Sciences 7(13): 63–70. (in Thai)

Podkumnerd, N., Wunsri, S., and Khairin, S. (2019). Production quality development of nipa palm bowl of Palian river basin community Trang province. Area Based Development Research Journal 11(6): 518–537. (in Thai)

Rasoulkhani, M., Ebrahimi–Nik, M., Abbaspour–Fard, M. H., and Rohani, A. (2018). Comparative evaluation of the performance of an improved biomass cook stove and the traditional stoves of Iran. Sustainable Environment Research 28(6): 438–443.

Samrit, R., Homrahud, W., Najapa, A., and Khunsut, W. (2014). Performance moni-toring biomass fuels with biomass burner downdraft gasifier. 4th Rajabhat Univer-sity National and International Research and Academic Conference (RUNIRAC IV), pp. 1128–1137. Buriram: Buriram Rajabhat University. (in Thai)

Siwakosit, W., and Kaewsomboon, T. (2013). Temperature changing behavior and mode–of–operation prediction of a batch type updraft gasifier. Proceedings of 51st Kasetsart University Annual Conference: Architecture and Engineering, pp. 273–279. Bangkok: Kasetsart Univeristy (in Thai)

Sriudom, Y., and Khrangthimaphon, E. (2011). Thermal efficiency improvement of salt producing stove: case study of Amphoe Bo Kluea, Nan province. RMUTP Research Journal 5(2): 92–101. (in Thai)

Thongsan, S., Prasit, B., Wansungnoen, W., and Rangketgam, C. (2015). Comparison insulation of biomass gas stove for using easy material in the community. Naresuan University Journal, Science and Technology 23(2): 66-78. (in Thai)

Wunsri, S., Duawsiri, W., and Podkumnerd, N. (2019). The production of activated car-bons from nipa palm stalk in Palain river basin community, Trang provice. UTK Research Journal 13(1): 30-41. (in Thai)

Wunsri, S., Duawsiri, W., and Thipmonta, N. (2018). Study of energy fuel briquettes production from sawdust of rubber wood. UTK Research Journal 12(2): 17–25. (in Thai)

Wunsri, S., Kaewtubtim, P., and Thipmonta, N. (2018). Development of energy saving stove for community. UTK Research Journal 12(2): 8–16. (in Thai)

Wunsri, S., Podkumnerd, N., Somalee, H., and Teeparuksapun, K. (2020). Development of energy–efficient biomass stove for Meretrix casta processing by community participation of Palian river basin community, Trang province. Area Based Development Research Journal 12(3): 223–236. (in Thai)

Most read articles by the same author(s)