การศึกษาฤทธิ์ในการต้านเชื้อ S.mutans และ C.albicans และการต้านอนุมูลอิสระของสารสกัดลิ้นจี่
A Study on the Antimicrobial Activity Against S. mutans and C. albicans and the Antioxidant Activity of Litchi Extract
Keywords:
สารสกัดลิ้นจี่, ต้านเชื้อจุลินทรีย์, ต้านอนุมูลอิสระ, Lychee extract, Antimicrobial, AntioxidantAbstract
วัตถุประสงค์: เพื่อประเมินฤทธิ์ในการต้านเชื้อก่อโรคในช่องปากและการต้านอนุมูลอิสระของสารสกัดลิ้นจี่ วัสดุและวิธีการ: สกัดเนื้อลิ้นจี่ด้วยน้ำและผ่านกระบวนการทำแห้งแบบพ่นฝอย ส่วนเมล็ดลิ้นจี่สกัดด้วยน้ำ และผ่านกระบวนการทำแห้งแบบแช่เยือกแข็ง และการคั้นนํ้าลิ้นจี่ ทดสอบประสิทธิภาพในการต้านเชื้อก่อโรคในช่องปากของสารสกัดเนื้อและเมล็ดลิ้นจี่ด้วยวิธี agar well diffusion และวิธี broth microdilution ทดสอบการต้านอนุมูลอิสระของของสารสกัดเนื้อและเมล็ดลิ้นจี่โดยวิธีการทดสอบฤทธิ์ต้านอนุมูลอิสระ ผลการศึกษา: สารสกัดเนื้อลิ้นจี่และเมล็ดลิ้นจี่ทั้งสายพันธุ์จักรพรรดิ์และฮงฮวยไม่มีฤทธิ์ต้านเชื้อแบคทีเรีย S. mutans และเชื้อรา C. albicans อย่างไรก็ตามยังพบว่า สารสกัดเมล็ดลิ้นจี่มีค่าการต้านอนุมูลอิสระที่ดีโดยมีค่าเท่ากับ 31.75 mg eq Ascorbic/g extract นํ้าลิ้นจี่คั้นสด แสดงฤทธิ์ต้านอนุมูลอิสระ โดยมีค่าการต้านอนุมูลอิสระรวมเท่ากับ 0.02719 mg eq Ascorbic/g extract ตามลำดับ สรุปผล: สารสกัดจากเนื้อลิ้นจี่และเมล็ดลิ้นจี่ไม่มีฤทธิ์ต้านเชื้อแบคทีเรีย S. mutans และเชื้อรา C. albicans แต่สารสกัดเมล็ดลิ้นจี่แสดงคุณสมบัติในการต้านอนุมูลอิสระที่ดี Abstract Objective: This study aimed to evaluate the antimicrobial activity against oral pathogens and the antioxidant properties of lychee extracts. Materials and Methods: The research methodology involved extracting lychee pulp with water and drying it using spray drying, as well as extracting lychee seeds with water and drying them using freeze drying. Lychee juice was also extracted for analysis. The antimicrobial activity of lychee pulp and seed extracts was tested using the agar well diffusion method and the broth microdilution method. Antioxidant activity was assessed using the DPPH radical scavenging assay. Results: Extracts from both the pulp and seeds of Emperor and Hong Huay lychee cultivars showed no antibacterial activity against S. mutans or antifungal activity against C. albicans. However, the seed extracts demonstrated good antioxidant activity, with a value of 31.75 mg equivalent of ascorbic acid per gram of extract. Fresh lychee juice also exhibited antioxidant activity, with a total antioxidant value of 0.02719 mg equivalent of ascorbic acid per gram of extract, respectively. Conclusion: Extracts from lychee flesh and seeds have no antibacterial activity against S. mutans and antifungal activity against C. albicans, but lychee seed extract shows good antioxidant properties.Downloads
References
Emanuele S, Lauricella M, Calvaruso G, D’Anneo A, Giuliano M. Litchi chinensis as a functional food and a source of antitumor compounds: An overview and a description of biochemical pathways. Nutrients. 2017;9(9):992. doi.org/10.3390/nu9090992.
Yamanishi R, Yoshigai E, Okuyama T, Mori M, Murase H, Machida T, et al. The antiinflammatory effects of flavanol-rich lychee fruit extract in rat hepatocytes. PLoS One. 2014;9(4).doi.org/10.1371/journal.pone.0093818.
Pham-Huy LA, He H, Pham-Huy C. Free radicals, antioxidants in disease and health. Int J Biomed Sci. 2008;4(2):89-96.
PH Li, CW Wang, WC Lu, TY Song, CCR Wang. Antioxidant, Anti-Inflammatory Activities, and Neuroprotective Behaviors of Phyllanthus emblica L. Fruit Extracts. Agriculture. 2022;12(5):588.doi.org/10.3390/agriculture12050588.
Cör Andrejč D, Knez Ž, Knez Marevci M. Antioxidant, antibacterial, antitumor, antifungal, antiviral, anti-inflammatory, and neuro-protective activity of Ganoderma lucidum: An overview. Front. Pharmacol. 2022;13:934982. 1-14. doi.org/10.3389/fphar.2022.934982.
Dong X, Huang Y, Wang Y, He X. Anti-inflammatory and antioxidant jasmonates and flavonoids from lychee seeds. J Funct Foods. 2019;54:74-80. doi:10.1016/j.jff.2018.12.040.
Jeektaeng-paneaw P, Arkonimart R, Sriraj P. Total Phenolic Content, Total Flavonoid Content and Anti-Streptococcus mutantsActivity of Chan Tung Ha Extracts. J Sci Technol Ubon Ratchathani Univ. 2024; 26(3):114-121. (in Thai).
Daorueang D. Phenolic content and antioxidant activity of lychee seed extract. Naresuan Phayao J. 2019;12(2): 25-27. (in Thai).
Zhao L, Wang K, Wang K, Zhu J, Hu Z. Nutrient components, health benefits, and safety of litchi (Litchi chinensis Sonn.): A review. Compr Rev. Food Sci. Food Saf. 2020;19(4):2139-63.
Ministry of Public Health. List of ingredients allowed for use in food and beverages in sealed containers. (except drinks mixed with caffeine) and coffee; 2023 [cited 2024 October]. Available from: URL: https://food.fda.moph.go.th/media.php?id=513379281141899264&name=BeverageList.pdf. (in Thai)
Surinut P, Kaewsutthi S, Surakarnkul R. Radical scavenging activity in fruit extracts. In III WOCMAP Congress on Medicinal and Aromatic Plants-Volume 5: Quality, Efficacy, Safety, Processing and Trade in Medicinal. 2003;679:201-3.
Cocuaud C, Rodier MH, Daniault G, Imbert C. Anti-metabolic activity of caspofungin against Candida albicans and Candida parapsilosis biofilms. J Antimicrob Chemother. 2005;56(3):507-12.
Teanpaisan R, Senapong S, Puripattanavong J. In vitro Antimicrobial and Antibiofilm Activity of Artocarpus lakoocha (Moraceae) Extract against Some Oral Pathogens. Trop J Pharm Res. 2014;13(7):1149-55.
Visuthiwan S, Assatarakul K. Kinetic modeling of microbial degradation and antioxidant reduction in lychee juice subjected to UV radiation and shelf life during cold storage. Food Control. 2020;123(4):107770. doi:10.1016/j.foodcont.2020.107770.
Promsensa S, Hongwilai C, Pata C, Komkla W, Ngamsaeng T, Sritarut K, et al. Antioxidant and antibacterial activity of Litchi chinensis Sonn. extracts. Koch Cha Sarn J Sci. 2022;44(1):43-50. (in Thai).
Yao P, Gao Y, Simal-Gandara J, Farag MA, Chen W, Yao D, et al. Litchi (Litchi chinensis Sonn.): A comprehensive review of phytochemistry, medicinal properties, and product development. Food Funct. 2021;12(20):9527-48.
Saive M, Genva M, Istasse T, Frederich M, Maes C, Fauconnier ML. Identification of a Proanthocyanidin from Litchi Chinensis Sonn. Root with Anti-Tyrosinase and Antioxidant Activity. Biomolecules. 2020;10(9):1347. doi: 10.3390/biom10091347.
Oulkar D, Singh K, Narayan B. Characterization of different parts of litchi fruit using UHPLC-QExactive Orbitrap. J Food Sci Technol. 2022;59(12):4889–906.
Sayago-Ayerdi S, García-Martínez DL, Ramírez-Castillo AC, Ramírez-Concepción HR, Viuda-Martos M. Tropical Fruits and Their Co-Products as Bioactive Compounds and Their Health Effects: A Review. Foods. 2021;10(8):1952. doi: 10.3390/foods10081952.
Liu Y, Nie X, Wang J, Zhao Z, Wang Z, Ju F. Visualizing the distribution of flavonoids in litchi (Litchi chinensis) seeds through matrixassisted laser desorption/ionization mass spectrometry imaging. Front Plant Sci. 2023;14:1144449. doi: 10.3389/fpls.2023.1144449.
Cano-Gómez CI, Alonso-Castro AJ, Carranza-Alvarez C, Wong-Paz JE. Advancements in Litchi chinensis Peel Processing: A Scientific Review of Drying, Extraction, and Isolation of Its Bioactive Compounds. Foods. 2024;13(10):1461. doi: 10.3390/foods13101461.
Chansuna S, Charoensap L, Jirakiatkul Y, Harakhot P. Effects of Drying Temperatures and Times on Antioxidant Contents and Their Activities of Centella asiatica (L.) Urb. Leaves. Thai Sci Technol J. 2020;2261-72.
Hattakoson C. Beautiful skin and shiny hair with lychee. Institute of Nutrition Mahidol University Column Food for Life magazine Gourmet & Cuisine; 2019 [cited 2024 October]. Available from: URL: https://www.gourmetandcuisine.com/stories/detail/605#google_vignette.(in Thai).
Thepthong P, Rattakarn K, Ritchaiyaphum N, Intachai S, Chanasit W. Effect of extraction solvents on antioxidant and antibacterial activity of Zingiber montanum Rhizomes. ASEAN J Sci Technol Rep. 2023;26(3):1-9.
Tantipaibulvut S, Sanuksaen W, Samaal A, Asavasanti S. Efficiency improvement of bioactive compounds extraction from cantaloupe and muskmelon by freeze-thawing and PEF. Res J Phranakhon Rajabhat Sci Technol. 2018;13(1):50-63.
Phansawan B. Free radicals, antioxidants, and the analysis of antioxidant activity. Thai Sci Technol J . 2013;21(3): 275-86.
Ruenwai R, Photisate Y. Bioactive compounds and physicochemical properties of lychee vinegar. Naresuan Phayao J. 2021;14(1):88-95.
Thiraphatthanavong P, Phandech K. Comparison of the phenolic compounds and antioxidant activity in different extraction techniques of Allium ascalonicum L. UDRU Sci. Technol. J. 2023;11(1):31-46.
Potisate Y, Pintha K. Optimum extraction condition and dehydration of lychee seeds extracts. Health Sci Tech Rev. 2021;14(2):105-15.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
Categories
License
Copyright (c) 2025 Srinakharinwirot University Dental Journal (E-ISSN 2774-0811)

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
เจ้าของบทความต้องมอบลิขสิทธิ์ในการตีพิมพ์แก่วิทยาสาร โดยเขียนเป็นลายลักษณ์อักษรแนบมาพร้อมบทความที่ส่งมาตีพิมพ์ ตามแบบฟอร์ม "The cover letter format" รวมทั้งต้องมีลายมือชื่อของผู้เขียนทุกท่านรับรองว่าบทความดังกล่าวส่งมาตีพิมพ์ที่วิทยาสารนี้แห่งเดียวเท่านั้น