Isolation and Characterization of Probiotic Properties of Lactic Acid Bacteria Isolated from Native Chicken Manure

Authors

  • Chiraprapha Tuyaram Thaksin University
  • Anusara Meeboonlab Thaksin University
  • Kumchai Tontikapong Thaksin University
  • Monthon Lertworapreecha Thaksin University

Keywords:

Lactic Acid Bacteria, Probiotics, Native Chicken Manure

Abstract

บทคัดย่อ การใช้ยาปฏิชีวนะสำหรับเลี้ยงไก่เพื่อกระตุ้นการเจริญเติบโตถูกนำมาใช้อย่างแพร่หลายอย่างต่อเนื่องในระยะยาว ส่งผลกระทบทางลบโดยทำให้เกิดแบคทีเรียดื้อยาปฏิชีวนะ ดังนั้นทางเลือกในการลดผลกระทบของแบคทีเรียดื้อยาปฏิชีวนะแต่ยังสามารถกระตุ้นการเจริญเติบโตของสัตว์พร้อมทั้งยังป้องกันโรคได้ คือ การใช้จุลินทรีย์โพรไบโอติกที่มีประสิทธิภาพต่อการป้องกันการก่อโรคในลำไส้ และช่วยส่งเสริมระบบย่อยอาหารของไก่ แบคทีเรียหลายชนิดมีคุณบัติเป็นโพรไบโอติก แต่แบคทีเรียกรดแลคติก (lactic acid bacteria) เป็นกลุ่มแบคทีเรียที่มีศักยภาพมากที่สุดสำหรับใช้เป็นโพรไบโอติกเสริมในอาหารสัตว์ ดังนั้นการศึกษานี้จึงมีวัตถุประสงค์เพื่อคัดแยกและศึกษาคุณสมบัติความเป็นโพรไบโอติกของแบคทีเรียกรดแลคติกที่แยกได้จากมูลไก่พันธุ์พื้นเมือง จากตัวอย่างมูลไก่พันธุ์พื้นเมือง 27 ตัวอย่าง สามารถแยกแบคทีเรียกรดแลคติกได้ 171 ไอโซเลท จากการศึกษาคุณสมบัติของโพรไบโอติก ได้แก่ ความสามารถต้านเชื้อแบคทีเรียก่อโรค ความสามารถทนต่อเกลือน้ำดี ความสามารถทนกรด และคุณสมบัติ hydrophobicity พบว่า แบคทีเรียกรดแลคติกจำนวน 6 ไอโซเลท จากทั้งหมด 171 มีคุณสมบัติเหมาะสมสำหรับเป็นโพรไบโอติก ผลการจัดจำแนกโดยวิเคราะห์ลำดับนิวคลีโอไทด์ของยีน 16S rRNA พบว่าทั้ง 6 ไอโซเลท เป็นเชื้อ Enterococcus faecium, Lactobacillus plantarum และ L. salivarius ผลการศึกษานี้สามารถแยกแบคทีเรียกรดแลคติกที่มีคุณสมบัติของโพรไบโอติกที่เหมาะสมต่อการพัฒนาเป็นโพรไบโอติกสำหรับสัตว์ปีกต่อไป คำสำคัญ : แบคทีเรียกรดแลคติก โพรไบโอติก ไก่พันธุ์พื้นเมือง  ABSTRACTThe long-term continuous using of antibiotics as a growth promoter in chicken has a negative impact on emerging of antibiotics resistance bacteria. Therefore, an alternative way to reduce the effects of antibiotics resistant bacteria, but still promote the growth of chicken together with an efficiently prevention of disease is using of an effective probiotics microorganisms. Many microorganisms have been using as probiotics, but lactic acid bacteria (LAB) seem to be the potential probiotic agent in chicken feed. Therefore, the objectives of this study are to isolate, identify and characterize the probiotic properties of LAB isolated from the native chicken manure. The LAB was isolated from the manure of 27 native chickens. This study found that 171 LAB were isolated from samples of native chicken manure. The probiotic properties, such as the antibacterial activity against pathogenic bacteria, bile salt tolerance, acid tolerance and hydrophobicity were determined in all the 171 isolates. The results showed that of total 171 isolates, 6 isolates that showed the satisfactory results of probiotic properties. The 16s rRNA gene sequencing analysis indicated that were Enterococcus faecium, Lactobacillus plantarum and L. salivarius. Throughout this study, we able to isolate 6 LAB from chicken manure and demonstrate their probiotic properties that suitable for further development of probiotics for poultry.Keywords: Lactic Acid Bacteria, Probiotics, Native Chicken Manure

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Chiraprapha Tuyaram, Thaksin University

Master’s Degree Program in Biology, Faculty of Science

Anusara Meeboonlab, Thaksin University

Department of Biology, Microbiology, Faculty of Science, Thaksin University

Kumchai Tontikapong, Thaksin University

Department of Animal Production Technology, Faculty of Technology and Community Development

Monthon Lertworapreecha, Thaksin University

Microbiology Program, Department of Biology, Faculty of Science

Downloads

Published

2019-08-31

How to Cite

Tuyaram, C., Meeboonlab, A., Tontikapong, K., & Lertworapreecha, M. (2019). Isolation and Characterization of Probiotic Properties of Lactic Acid Bacteria Isolated from Native Chicken Manure. Science Essence Journal, 35(2), 163–176. Retrieved from https://ejournals.swu.ac.th/index.php/sej/article/view/11259