Effect of Varieties and Parts of Ceylon Spinach on Antioxidant and Antimicrobial Properties of Mucilage

Authors

  • Srirana Buadoktoom
  • Pimporn Leelapornpisid
  • Yuthana Pimolsiripol

Keywords:

Ceylon spinach, mucilage, antioxidant, antimicrobial, Basella alba, Basella rubra

Abstract

บทคัดย่อ งานวิจัยนี้มีวัตถุประสงค์เพื่อศึกษาผลของสายพันธุ์และส่วนของผักปลังพันธุ์ขาวส่วนใบ (White Ceylon Leave, WCL) ผักปลังพันธุ์ขาวส่วนลำต้น (White Ceylon Stem, WCS) ผักปลังพันธุ์แดงส่วนใบ (Red Ceylon Leave, RCL) และผักปลังพันธุ์แดงส่วนลำต้น (Red Ceylon Stem; RCS) ต่อสมบัติการต้านอนุมูลอิสระและต้านจุลินทรีย์ของเมือกผักปลัง โดยพบว่า WCL และ RCS มีความสามารถในการต้านอนุมูลอิสระ (IC50) โดยวิธี DPPH และ ABTS ดีที่สุด โดย WCL และ RCS มีค่า IC50 ของ DPPH เท่ากับ 0.98 และ 1.22 มิลลิกรัมต่อมิลลิลิตร ตามลำดับ และสำหรับ ABTS ตัวอย่างเมือกผักปลัง WCL และ RCS มีค่า IC50 เท่ากับ 2.47 และ 2.37 มิลลิกรัมต่อมิลลิลิตร ตามลำดับ สำหรับสมบัติการต้านจุลินทรีย์ Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Salmonella Typhimurium และ Pseudomonas aeruginosa ด้วยเทคนิค Disc diffusion method ความเข้มข้นต่ำสุดที่สามารถยับยั้งเชื้อแบคทีเรีย (minimum inhibitory concentration, MIC) และความเข้มข้นต่ำสุดที่สามารถฆ่าเชื้อแบคทีเรีย (minimum bactericidal concentration, MBC) พบว่า WCS มีความสามารถในการยับยั้งและฆ่าเชื้อแบคทีเรียได้ดีที่สุด โดยมีค่า MBC ของ S. aureus, S. Typhimurium และ P. aeruginosa เท่ากับ 29 มิลลิกรัมต่อมิลลิลิตร และ E. coli เท่ากับ 57 มิลลิกรัมต่อมิลลิลิตร แสดงให้เห็นว่า สารสกัดเมือกจากผักปลังมีความสามารถในการต้านอนุมูลอิสระและสารต้านจุลินทรีย์ ซึ่งสามารถประยุกต์ใช้ในอุตสาหกรรมอาหารและยาได้ คำสำคัญ : ผักปลัง เมือกผักปลัง การต้านอนุมูลอิสระ การต้านจุลินทรีย์ ABSTRACT The objective of this research was to investigate effect of varieties and parts of White Ceylon Leave (WCL), White Ceylon Stem (WCS), Red Ceylon Leave (RCL) and Red Ceylon Stem (RCS) on their antioxidant and antimicrobial properties. Results showed that WCL and RCS have higher potential antioxidant activities by DPPH and ABTS radical scavenging method. In DPPH scavenging assay, IC50 value of WCL and RCS were 0.98 and 1.22 mg/mL, respectively. For ABTS radical scavenging assay, IC50 value of WCL and RCS were 2.47 and 2.37 mg/mL, respectively. For antimicrobial activities of Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Salmonella Typhimurium and Pseudomonas aeruginosa, the antimicrobial activities were determined by Disc diffusion method, minimum inhibitory concentrations (MIC) and minimum bactericidal concentrations (MBC). It was found that WCS extracts showed better activity against all strains, the MBC of WCS was 29 mg/mL for S. aureus, S. Typhimurium and P. aeruginosa and 57 mg/mL for E. coli. This study indicates that extracts from Ceylon spinach have potential to use as natural antioxidant and antimicrobial agents in food or cosmetic applications. Keywords: Ceylon spinach, mucilage, antioxidant, antimicrobial, Basella alba, Basella rubra

Downloads

Download data is not yet available.

Downloads

How to Cite

Buadoktoom, S., Leelapornpisid, P., & Pimolsiripol, Y. (2018). Effect of Varieties and Parts of Ceylon Spinach on Antioxidant and Antimicrobial Properties of Mucilage. Science Essence Journal, 34(2), 159–174. Retrieved from https://ejournals.swu.ac.th/index.php/sej/article/view/10713