Total Reducing Antioxidant Capacity of Thai Herbal Aromatic Powder (Ya-Hom) Measured by FRAP Assay

Authors

  • Sunee Channarong
  • Aranya Jutiviboonsuk
  • Sarun Korsanan
  • สุนีย์ ชาญณรงค์
  • อรัญญา จุติวิบุญศักดิ์
  • ศรันย์ กอสนาน

Abstract

Objective: To investigate the total reducing antioxidant capacity of fivebrands of Ya-hom preparations using FRAP method.Methods: Aqueous extracts of five Thai herbal aromatic powder (Ya-hom) preparations were tested for the total phenolic compounds using Folin-Ciocalteu reagent. The antioxidant activity was examined using FRAP assay. FRAP values were expressed as micromolar of Fe(II)/g of dry powder. The total reducing capacity was compared to two standard reducing agents, ascorbic acid and a synthetic water soluble vitamin E (Trolox).Results: The total phenolic compounds of each preparation resulted in moderate to high levels of gallic acid equivalent values varying from 17.6  4.3 to 50.8  10.9 mg/g dry powder. The FRAP values were found to range from 2040  140 to 7110  136 micromolar/g dry powder. The ascorbic acid equivalent ranged from 123  16 to 401  82 micromol/g dry powder and Trolox equivalent values varied from 100  5 to 353  69 micromol/g dry powder. Conclusion: This study suggests that the selected Ya-hom preparations contain high amounts of total phenolic compounds and high FRAP values. The high FRAP values may return a potential benefit as a natural antioxidant.Keywords: Ya-hom, antioxidation, FRAP, total phenolic compounds บทค้ดย่อวัตถุประสงค์: เพื่อทดสอบความสามารถในการเป็นสารต้านออกซิเดชันของตำรับยาหอม 5 ตำรับ โดยวิธี FRAPวิธีการศึกษา: ทดสอบฤทธิต์ ้านออกซิเดชันของสารสกัดเหลวของผงยาหอม 5 ตำรับ โดยการวัด total phenolic compoundsโดยใช้ Folin-Ciocalteu reagent วัดฤทธิต์ ้านออกซิเดชันโดยโดย FRAP assayแล้วแสดงเป็นค่า micromolar ของ Fe(II) ต่อน้ำหนักผงแห้ง 1 กรัม โดยเทียบกับสารที่เป็น reducing agent มาตรฐานสองชนิด คือ ascorbic acid และ วิตามินอีชนิดละลาย (Trolox®)ผลการศึกษา: พบปริมาณ total phenolic compounds ในแต่ละตำรับในระดับปานกลางถึงสูง ตามปริมาณ gallic acid equivalent (GAE) ที่พบค่าจาก 17.6  4.3 ถึง 50.8  10.9 มก. ต่อผงแห้ง 1 กรัม พบว่าค่า FRAP มีค่าตั้งแต่ 2040  140 ถึง 7110  136 micromolar ต่อผงแห้ง 1 กรัม ค่าascorbic acid equivalent พบตั้งแต่ 123  16 to 401  82 micromol ต่อผงแห้ง1 กรัม และค่า Trolox equivalent ตั้งแต่ 100  5 ถึง 353  69 micromol ต่อผงแห้ง 1 กรัม สรุป: ตำรับยาหอม 5 ชนิดมีทัง้ total phenolic compounds และค่าFRAP ในระดับสูง ซึ่งค่า FRAP ที่สูงชี้แนะว่าน่าจะมีศักยภาพในการพัฒนาเป็นผลิตภัณฑ์ธรรมชาติเพื่อต้านออกซิเดชันคำสำคัญ: ยาหอม, ฤทธิต์ ้านออกซิเดชัน, FRAP, total phenolic compounds

Downloads

Download data is not yet available.

Downloads

Published

2012-07-01