การใช้แป้งข้าวเหนียวดัดแปรด้วยเทคนิคไมโครเวฟเป็นสารยึดเกาะในยาเม็ด Microwave-treated Glutinous Rice Starch as A Tablet Binder

Authors

  • Chiravut Pathumthanasup
  • Pathomthat Srisuk
  • Padungkwan Chitropas

Abstract

บทคัดย่อ วัตถุประสงค์: เพื่อศึกษาการใช้แป้งข้าวเหนียวที่ดัดแปรด้วยไมโครเวฟ (GRMi) เป็นสารยึดเกาะในการผลิตยาเม็ดที่เตรียมด้วยวิธีแกรนูลเปียก วิธีการศึกษา: เตรียมยาเม็ดด้วยวิธีแกรนูลเปียกที่ประกอบด้วยไมโครคริสทัลไลน์เซลลูโลส (MCC) หรือแลคโตสโมโนไฮเดรต (Lac) โดยใช้สารยึดเกาะในปริมาณร้อยละโดยน้ำหนักดังนี้ 1) ร้อยละ 0, 2) GRMi ร้อยละ 2.5 และ 3) แป้งข้าวเหนียวที่ให้ความร้อนโดยตรง (GRB) ร้อยละ 2.5 และใช้แมกนีเซียมสเตียเรตร้อยละ 1 โดยน้ำหนัก โดยตอกอัดยาเม็ดด้วยแรงที่ต่างกัน (40, 60 และ 80 kgf/cm2) แล้วประเมินสมบัติของยาเม็ด ผลการศึกษา: ยาเม็ดที่ใช้ MCC มีความต้านแรงอัดแตกในช่วง 9.52 - 17.72 kgf ซึ่งสูงกว่า Lac (1.10 - 5.98 kgf) เวลาในการแตกตัวและสภาพกร่อนของยาเม็ดที่ใช้ MCC อยู่ในช่วง 11.40 - 59.40 วินาที และร้อยละ 0.08 - 0.41 โดยน้ำหนัก ตามลำดับ ซึ่งต่ำกว่ายาเม็ดที่ใช้ Lac ที่อยู่ในช่วง 70.80 - 5,170.20 วินาที และร้อยละ 0.88 - 3.89 โดยน้ำหนัก ตามลำดับ และยังพบว่าการเพิ่มแรงตอกอัดทำให้ยาเม็ดมีค่าความต้านแรงอัดแตกและเวลาในการแตกตัวเพิ่มขึ้น แต่มีสภาพกร่อนลดลง เมื่อเพิ่มแรงอัดให้แก่ยาเม็ดที่ใช้สารยึดเกาะ GRMi และ GRB พบว่าสามารถทำให้ยาเม็ดมีค่าความแข็งแรง (CSFR) และดัชนีชี้วัดคุณภาพยาเม็ด (CSFR/DT index) เพิ่มมากขึ้นได้ แสดงถึงความสามารถในการยึดเกาะที่ดีและสมบัติการเป็นยาเม็ดที่ดีขึ้น สรุป: สามารถใช้แป้งข้าวเหนียวที่ดัดแปรด้วยไมโครเวฟเป็นสารยึดเกาะในการเตรียมยาเม็ดด้วยวิธีแกรนูลเปียกได้ คำสำคัญ: แป้งข้าวเหนียว, แป้งดัดแปรด้วยไมโครเวฟ, การเตรียมด้วยวิธีแกรนูลเปียก, สารยึดเกาะ Abstract Objective: To investigate microwave-treated glutinous rice starch (GRMi) used as a binder in wet granulation tablets. Methods: Being prepared with wet granulation method, each tablet consisted of filler (microcrystalline cellulose (MCC) or lactose monohydrate (Lac)), binder (0% w/w, 2.5% w/w of GRMi, or 2.5% w/w of heated glutinous rice starch (GRB)) and 1% w/w of magnesium stearate. All tablet formulations were compressed by various compression forces (40, 60, and 80 kgf/cm2) and tablet properties were evaluated. Results: The MCC-tablets had a crushing strength (CS) of 9.52-17.72 kgf. which was higher than that of Lac-tablets (1.10 - 5.98 kgf.). The disintegration time (DT) and friability (F) of MCC-tablets (11.40 - 59.40 sec and 0.08 - 0.41%, respectively) were lower than those of Lac-tablets (70.80 - 5,170.20 sec and 0.88 - 3.89%, respectively). The increase of compression force resulted in increased CS and DT and decreased F. When compression force was increased to tablets using GRMi and GRB as a binder, the higher crushing strength-friability ratio (CSFR) and crushing strength-friability/disintegration time ratio (CSFR/DT index) in both tablets were observed. These results indicated better binding capability with improved tablet properties. Conclusions: microwave-treated glutinous rice starch could be used as a binder in wet granulation tablets. Keywords: glutinous rice starch, microwave-treated starch, wet granulation method, binder

Downloads

Download data is not yet available.

Downloads

Published

2020-06-30