การพัฒนากรอบสมรรถนะวิชาชีพของผู้จัดการสาขาสำหรับธุรกิจการบริการ ด้านอาหารในภัตตาคารและร้านอาหาร

Authors

  • รวิ บัวด้วง
  • นฤมล ศิระวงษ์
  • อิทธิพัทธ์ สุวทันพรกูล
  • กัมปนาท บริบูรณ์

Abstract

 รวิ บัวด้วง*, นฤมล ศิระวงษ์, อิทธิพัทธ์ สุวทันพรกูล และกัมปนาท บริบูรณ์ สาขาวิชาการบริหารและการจัดการการศึกษา แขนงวิชาการบริหารการอาชีวศึกษา คณะศึกษาศาสตร์ มหาวิทยาลัยศรีนครินทรวิโรฒ   *Corresponding author e-mail: rawi.hrd@gmail.com   บทคัดย่อ การวิจัยครั้งนี้มีวัตถุประสงค์ (1) เพื่อพัฒนากรอบสมรรถนะวิชาชีพของผู้จัดการสาขาสำหรับธุรกิจการบริการด้านอาหารในภัตตาคารและร้านอาหาร และ (2) เพื่อประเมินแนวทางการใช้กรอบสมรรถนะวิชาชีพของผู้จัดการสาขาสำหรับธุรกิจการบริการด้านอาหารในภัตตาคารและร้านอาหาร การวิจัยระยะที่ 1 การพัฒนากรอบสมรรถนะวิชาชีพโดยใช้เทคนิคเดลฟาย โดยผู้เชี่ยวชาญ จำนวน 18 คน พบว่า สมรรถนะทั่วไปมี 18 สมรรถนะ ประกอบด้วย ความรู้ 5 สมรรถนะ ทักษะ 4 สมรรถนะ และคุณลักษณะ 9 สมรรถนะ และสมรรถนะเฉพาะมี 14 สมรรถนะ ประกอบด้วย ความรู้ 3 สมรรถนะ ทักษะ 8 สมรรถนะ และคุณลักษณะ 3 สมรรถนะ การวิจัยระยะที่ 2 การประเมิน แนวทางการใช้กรอบสมรรถนะวิชาชีพโดยดำเนินการจัดประชุมเพื่อสนทนากลุ่ม โดยผู้เชี่ยวชาญ จำนวน 8 คน พบว่า สมรรถนะทั่วไปมีแนวทางการใช้ ประกอบด้วย ความรู้มีแนวทางการใช้ คือ การออกแบบและพัฒนาหลักสูตรให้เป็น อัตลักษณ์ของตนเอง รูปแบบการจัดการเรียนการสอนและการฝึกอบรม การวัดผลและการประเมินผลผู้เรียนอย่างชัดเจน ทักษะมีแนวทางการใช้ คือ การเรียนรู้สู่การฝึกปฏิบัติจริง การใช้คู่มือและแอพพลิเคชั่น กิจกรรมส่งเสริมการเรียนรู้ การสร้างความสุขในการทำงาน คุณลักษณะมีแนวทางการใช้ คือ โครงการสร้างคนดีและคนเก่ง และสมรรถนะเฉพาะมีแนวทางการใช้ ประกอบด้วย ความรู้มีแนวทางการใช้ คือ การออกแบบและพัฒนาหลักสูตร รูปแบบการจัดการเรียนการสอนและการฝึกอบรม ทักษะมีแนวทางการใช้ คือ การฝึกปฏิบัติจริงให้เป็นเอกลักษณ์เฉพาะ การพัฒนาทรัพยากรมนุษย์ และคุณลักษณะมีแนวทางการใช้ คือ โครงการสร้างคนดีและคนเก่ง โครงการสร้างสรรค์งานบริการ   คำสำคัญ : กรอบสมรรถนะวิชาชีพ, ผู้จัดการสาขา, ภัตตาคารและร้านอาหารDEVELOPMENT OF PROFESSIONAL COMPETENCY FRAMEWORK AMONG STORE MANAGERS AT A DINING RESTAURANT CHAIN   Rawi Buaduang*, Naramon Sirawong, Ittipaat Suwatanpornkool and Gumpanat Boriboon Educational Administration and Management program Concentrate in Vocational Educational Administration Faculty of Education, Srinakarinwirot University   *Corresponding author e-mail: rawi.hrd@gmail.com Abstract: The purposes of this research were as follows: (1) to develop a professional competency framework among store managers at a dining restaurant chain; (2) to evaluate the guidelines for using a professional competency framework among store managers at a dining restaurant chain. The research found that; phase one to development a professional competency framework by using delphi technique. The sample group were eighteen experts to found that general competency there were eighteen aspects of performance, consisting of five aspects of knowledge performance; four aspects of skill performance; nine aspects of the attribute of performance; fourteen aspects of functional competency; fourteen aspects of knowledge, three aspects of skill; eight performance of attribute; and phase two to evaluate the guidelines for using a professional competency framework by using focus group discussion. The sample group were eight experts to found that general competency guidelines for the use of knowledge, including guidelines on designing and developing the curriculum for their own identity, a teaching and training management model, clear measurement and the evaluation of learners. There are also guidelines for the use of practice-based learning, manuals, applications, learning activities, and creating happiness at work. The attributes mentioned in the guidelines for project use was to create good and talented people. In terms of functional competency, there were guidelines for the use of knowledge, curriculum design and development, teaching and a training management model. The guidelines for the use of practical training was unique, and used by the Human Resources Development. In terms of attributes, there were guidelines for project use of to create good and talented people, the service creation project. Keywords : Professional Competency Framework,  Store Managers, Dining Restaurant Chain

Downloads

Download data is not yet available.

Downloads