ผลของความชื้นต่อประสิทธิภาพการสีข้าวของเครื่องสีข้าวกล้องขนาดเล็ก
Abstract
This research aims to develop a small brown rice milling machine and study the effect of humidity on the efficiency of a small brown rice milling machine. The capacity of this machine is not more than 2 kilogram. The varieties of rice that used to milling is Hompratum and Sangyod. The experimental results shown that the average milling time of Hompratum rice is 7.14 minutes/2 kg paddy and milling efficiency varied from 66 %, 64.5 % and 59.5 % when the paddy moisture content increased from 6.42 %wb, 8.5 %wb to 10.06 %wb and the average milling time of Sangyod rice is 7.35 minutes/2 kg paddy and milling efficiency varied from 63.5 %, 62.5 % to 59 % when the paddy moisture content increased from 6.43 %wb, 7.78 %wb to 10.89 %wb. Keyword: small brown rice milling machine, paddy moisture content, efficiency บทคัดย่อ งานวิจัยนี้มีวัตถุประสงค์เพื่อพัฒนาเครื่องสีข้าวกล้องขนาดเล็กที่สามารถสีข้าวเปลือกได้ครั้งละไม่เกิน 2 กิโลกรัม และเพื่อศึกษาผลกระทบของความชื้นข้าวเปลือกต่อประสิทธิภาพการสีข้าว โดยทำการทดลองกับข้าวสองพันธุ์คือ พันธุ์หอมปทุม และ พันธุ์สังข์หยด จากผลการทดลองพบว่า เวลาเฉลี่ยในการสีข้าวกล้องพันธุ์หอมปทุมมีค่าเท่ากับ 7.14 นาที/ข้าวเปลือก 2 กิโลกรัม โดยมีค่าประสิทธิภาพการสีข้าวเปลือกเป็นข้าวกล้องลดลงดังนี้ 66 %, 64.5 % และ 59.5 % เมื่อความชื้นเพิ่มขึ้นจาก 6.42 %wb, 8.5 %wb และ 10.06 %wb และ เวลาเฉลี่ยในการสีข้าวกล้องพันธุ์สังข์หยดมีค่าเท่ากับ 7.35 นาที/ข้าวเปลือก 2 กิโลกรัม โดยมีค่าประสิทธิภาพการสีข้าวเปลือกเป็นข้าวกล้องลดลงดังนี้ 63.5 %, 62.5 % และ 59 % เมื่อความชื้นเพิ่มขึ้นจาก 6.43 %wb, 7.78 %wb และ 10.89 %wb คำสำคัญ: เครื่องสีข้าวกล้องขนาดเล็ก ความชื้นข้าวเปลือก ประสิทธิภาพการสีข้าวDownloads
Download data is not yet available.
Downloads
Published
2012-12-11
Issue
Section
บทความวิจัย
License
ลิขสิทธิ์เป็นของวารสารวิศวกรรมศาสตร์ มหาวิทยาลัยศรีนครินทรวิโรฒ