การพัฒนาชุดการสอน เรื่อง การแปรรูปอาหารจากมันเทศ สำหรับนักเรียนชั้นมัธยมศึกษาปีที่ 4โรงเรียนหัวถนนวิทยาอำเภอพนัสนิคม จังหวัดชลบุรี

Authors

  • สุรางค์ วงษ์เสถียร

Abstract

บทคัดย่อ การศึกษาครั้งนี้มีวัตถุประสงค์เพื่อ1) หาประสิทธิภาพจากการใช้ชุดการสอน เรื่อง การแปรรูปอาหารจากมันเทศ  สำหรับนักเรียนชั้นมัธยมศึกษาปีที่ 4 โรงเรียนหัวถนนวิทยาตามเกณฑ์มาตรฐาน 80/802) เปรียบเทียบผลสัมฤทธิ์ทางการเรียนก่อนและหลังการใช้ชุดการสอน เรื่อง การแปรรูปอาหารจากมันเทศ สำหรับนักเรียนชั้นมัธยมศึกษาปีที่ 4 โรงเรียนหัวถนนวิทยาและ3) ประเมินความพึงพอใจจากการใช้ชุดการสอน เรื่อง การแปรรูปอาหารจากมันเทศ สำหรับนักเรียนชั้นมัธยมศึกษาปีที่ 4 โรงเรียนหัวถนนวิทยา กลุ่มตัวอย่างเป็นนักเรียนชั้นมัธยมศึกษาปีที่ 4 โรงเรียนหัวถนนวิทยา อำเภอพนัสนิคม  จังหวัดชลบุรี สังกัดองค์การบริหารส่วนจังหวัดชลบุรีที่กำลังศึกษาอยู่ในภาคเรียนที่ 2 ปีการศึกษา 2558 จำนวน 1 ห้อง รวม 15 คน เป็นประชากรการวิจัยจึงไม่มีการสุ่มตัวอย่าง เครื่องมือที่ใช้ในการศึกษาค้นคว้าครั้งนี้  ได้แก่ 1)ชุดการสอน เรื่อง การแปรรูปอาหารจากมันเทศ สำหรับนักเรียนชั้นมัธยมศึกษาปีที่ 4 โรงเรียนหัวถนนวิทยา จำนวน 12 เล่ม 2) แบบทดสอบวัดผลสัมฤทธิ์ทางการเรียนก่อนเรียนและหลังเรียนเป็นข้อทดสอบแบบปรนัยเลือกตอบ 4ตัวเลือก จำนวน  40 ข้อ และ(3) แบบสอบถามความพึงพอใจของนักเรียน ที่มีต่อชุดการสอน เรื่อง การแปรรูปอาหารจากมันเทศ สำหรับนักเรียนชั้นมัธยมศึกษาปีที่ 4 โรงเรียนหัวถนนวิทยา เป็นแบบสอบถามแบบมาตราส่วนประมาณค่า (Rating Scale) 5 ระดับ จำนวน1 ชุด จำนวน 15ข้อ สถิติที่ใช้ในการวิเคราะห์ข้อมูลใช้ค่าเฉลี่ย (m) ค่าส่วนเบี่ยงเบนมาตรฐาน (s) และการทดสอบค่าที(t-test for dependent) ผลการทดสอบพบว่า 1. ชุดการสอน เรื่อง การแปรรูปอาหารจากมันเทศ สำหรับนักเรียนชั้นมัธยมศึกษา ปีที่ 4 โรงเรียนหัวถนนวิทยา มีประสิทธิภาพตามเกณฑ์มาตรฐาน80/80 2. นักเรียนมีผลสัมฤทธิ์ทางการเรียนหลังเรียนสูงกว่าก่อนเรียนด้วยชุดการสอน เรื่อง การแปรรูปอาหารจากมันเทศ สำหรับนักเรียนชั้นมัธยมศึกษาปีที่ 4 โรงเรียนหัวถนนวิทยา อย่างมีนัยสำคัญทางสถิติที่ระดับ .05 3. นักเรียนมีความพึงพอใจต่อชุดการสอน เรื่อง การแปรรูปอาหารจากมันเทศ สำหรับนักเรียนชั้นมัธยมศึกษาปีที่ 4 โรงเรียนหัวถนนวิทยา ในระดับมาก คำสำคัญ:การพัฒนาชุดการสอน,การแปรรูปอาหารจากมันเทศ Abstract The purpose of this study was to 1) to find out the efficiency of using the teaching package on sweet potato For secondary education level  4 Students 2) Comparison of pretest and posttest learning achievement on sweet potato diet. For students of secondary education level 4, HuathanonWattaya School and 3) to evaluate the satisfaction of using the teaching package on the processing of sweet potato. For secondary education level 4 Students the sample was a secondary education level 4 PhanatNikhom District Chonburi provinces Chonburi Provincial Administrative Organization Studying in the second semester of the academic year 2015, 1 room, total 15 people, the research population is not sampled. The instruments used in this study were (1) a training package on sweet potato For students of secondary education level  4, 12 (2) Test of achievement before and after school. Multiple Choice Questionnaire (40 questions) and (3) Student Satisfaction Questionnaire. On the teaching of food processing from sweet potato. For secondary education level 4Studentsthe data were analyzed by means of mean (m), standard deviation (s), and t-test for dependent (t).(1) Instructional package on the processing of sweet potato for students of secondary education level 4, 12 (2) Test of achievement before and after school. Multiple Choice Questionnaire (40 questions) and (3) Student Satisfaction Questionnaire. On the teaching of food processing from sweet potato. For secondary education level 4 Students The data were analyzed by means of mean (m), standard deviation (s), and t-test for dependent (t). ) The results showed that 1. Training package on sweet potato forsecondary education level 4Students Efficiency is standard 80/80. 2. The students had higher learning achievement than before learning with the teaching package on processing of sweet potato. For secondary education level 4Studentsstatistically significant at the .05 level. 3. Students were satisfied with the teaching package on sweet potato processing. For students in grade 4 at HuaThanonWittaya School level.   Keywords: development of instructional package, processing of food from sweet potato

Downloads

Download data is not yet available.

Downloads