ผลกระทบของกระแสความเร็วของอากาศร้อนต่อการลดความชื้นข้าวเปลือกในเครื่องอบแห้งข้าวเปลือกแบบมัสท์โฟล
Abstract
ABSTRACT This research aims to study influences of flow speed of the hot air to moisture content reduction inside paddy grain for Must Flow paddy dryer. Drying tests was conducted using paddy grain with initial moisture content of 21-23 %wb using different level of the flow velocity of the hot air from 1.5, 1.8, 2.0 and 2.3 m/s and the temperature of the hot air 100 oC. Experimental results show that at 100 oC of hot air temperature, the final moisture content of paddy dried at various level of air flow rate are nearly the same at about 18 %wb and average power 22.25 MJ/hr. with evaporated rate of water from the paddy 8 kg-water/hr. Also found in paddy drying process by Must Flow paddy dryer the distribution of moisture after drying was consistent and satisfied. Keyword: Must Flow Dryer, Paddy Dried, Air Flow Speedบทคัดย่อ งานวิจัยนี้มุ่งหมายศึกษาผลกระทบของกระแสความเร็วของอากาศร้อนที่มีต่อผลต่อการลดความชื้นของข้าวเปลือกสำหรับเครื่องอบแห้งข้าวเปลือกแบบมัสท์โฟล (Must Flow Dryer) โดยทดสอบการอบแห้งข้าวเปลือกซึ่งมีระดับความชื้นเริ่มต้นที่ 22 %wb โดยใช้กระแสความเร็วของอากาศร้อนตั้งแต่ 1.5, 1.8, 2.0 และ 2.3 m/s และอุณหภูมิของอากาศร้อน 100 oC จากผลการทดลองแสดงให้เห็นว่าที่อุณหภูมิอบแห้ง 100 oC นั้นค่าความชื้นสุดท้ายของข้าวเปลือกที่ผ่านการอบแห้งด้วยระดับกระแสความเร็วของอากาศร้อนทั้งสี่ระดับมีค่าใกล้เคียงกันที่ประมาณ 18 %wb ใช้พลังงานเฉลี่ย 22.25 MJ/hr สามารถระเหยน้ำออกจากเมล็ดข้าวเปลือกได้ 8 kg-water/hr และยังพบว่าในกระบวนการอบแห้งข้าวเปลือกด้วยเครื่องอบแห้งข้าวเปลือกแบบมัสท์โฟลนั้นการกระจายของความชื้นหลังจากการอบแห้งเป็นไปอย่างสม่ำเสมอและน่าพอใจ คำสำคัญ: เครื่องอบแห้งมัสท์โฟล, การอบแห้งข้าวเปลือก, กระแสความเร็วอากาศร้อนDownloads
Download data is not yet available.
Downloads
Published
2014-07-02
Issue
Section
บทความวิจัย
License
ลิขสิทธิ์เป็นของวารสารวิศวกรรมศาสตร์ มหาวิทยาลัยศรีนครินทรวิโรฒ