Antioxidant, Antibacterial and Anti-alpha Glucosidase Activities of Coral Mushroom Ramaria spp.

Authors

  • Nutcha Promphet
  • Cherdchai Prosri
  • Rungpetch Khaeng-raeng
  • Onanong Pringsulaka
  • Nuttika Suwannasai

Keywords:

Coral mushroom, Flavonoids, Antioxidants, Antimicrobial activity, Diabetes mellitus

Abstract

บทคัดย่อ   เห็ดปะการังสกุล Ramaria จำนวน 10 ตัวอย่าง จัดจำแนกชนิดตามลักษณะทางสัณฐานวิทยาได้ 9 สปีชีส์ ดังนี้ Ramaria aff. vinosimaculans (PKWS15-74 และ PKWS15-109), R. flava var. aurea (PKWS15-173), Ramaria sp.1 (PKWS15-92), Ramaria sp.2 (PKWS15-95), Ramaria sp.3 (PKWS15-164), Ramaria sp.4 (PKWS15-181), Ramaria sp.5 (PKWS15-194), Ramaria sp.6 (PKWS15-221) และ Ramaria sp.7 (PKWS14-02) เมื่อนำมาสกัดด้วยสารละลายเอทานอลและทดสอบคุณสมบัติทางชีวภาพพบว่าสารสกัดจากเห็ดทุกตัวอย่างมีประสิทธิภาพในการต้านอนุมูลอิสระที่ดีโดยเฉพาะ PKWS15-164 ซึ่งมีค่าใกล้เคียงกับ positive control นอกจากนี้ยังตรวจพบสารฟลาโวนอยด์และสารประกอบฟีนอลในปริมาณที่สูง เช่น PKWS15-164 (3,909.52±58.56 g QE/g extract) และ PKWS15-194 (3,765.88±33.75 g QE/g extract) ซึ่งสอดคล้องกับประสิทธิภาพในการต้านอนุมูลอิสระ ทั้งนี้เนื่องจากสารฟลาโวนอย์เป็นสารต้านอนุมูลอิสระที่ดี ส่วนประสิทธิภาพในการยับยั้งการเจริญของแบคทีเรียพบว่าสารสกัดส่วนใหญ่สามารถยับยั้งการเจริญของ Staphylococcus aureus ได้มากที่สุดรองลงมาคือ Escherichia coli, Bacillus subtilis และ Pseudomonas aeruginosa ตามลำดับ นอกจากนี้ยังพบว่าสารสกัดจากเห็ด PKWS15-181 (IC50 = 0.216 ±0.026 mg/mL) และ PKWS15-194 (IC50 = 12.908 ±0.110 mg/mL) มีประสิทธิภาพในการยับยั้งการทำงานของเอนไซม์ alpha-glucosidase ได้ดีไม่ต่างจากยา acarbose (IC50 = 33.782 ±0.523 mg/mL) ที่ใช้รักษาโรคเบาหวานอย่างมีนัยสำคัญทางสถิติอีกด้วย ข้อมูลที่ได้จากงานวิจัยนี้แสดงให้เห็นว่าเห็ดปะการัง Ramaria สามารถใช้เป็นแหล่งผลิตสารต้านอนุมูลอิสระ สารต้านการเจริญของแบคทีเรีย และสารลดปริมาณน้ำตาลที่มีประสิทธิภาพแหล่งใหม่ได้ในอนาคต คำสำคัญ: เห็ดปะการัง ฟลาโวนอยด์  สารต้านอนุมูลอิสระ สารต้านจุลินทรีย์ เบาหวาน ABSTRACT   Ten collections of coral mushroom genus Ramaria were identified to 9 species based on the morphological characteristics i.e. Ramaria aff. vinosimaculans (PKWS15-74 และ PKWS15-109), R. flava var. aurea (PKWS15-173), Ramaria sp.1 (PKWS15-92), Ramaria sp.2 (PKWS15-95), Ramaria sp.3 (PKWS15-164), Ramaria sp.4 (PKWS15-181), Ramaria sp.5 (PKWS15-194), Ramaria sp.6 (PKWS15-221) and Ramaria sp.7 (PKWS14-02). The Ramaria samples were then extracted with ethanol and screened for the bioactivities. The results showed that all extracts contained high antioxidant activity especially PKWS15-164. They were detected high number of flavonoids and total phenolic contents such as PKWS15-164 (3,909.52±58.56 g QE/g extract) and PKWS15-194 (3,765.88±33.75 g QE/g extract), which supported their results of antioxidant activity. Flavonoids are phenolic substances that act as antioxidants. The results of antibacterial activity revealed that most Ramaria extracts could inhibit the growth of Staphylococcus aureus followed by Escherichia coli, Bacillus subtilis and Pseudomonas aeruginosa, respectively. Moreover, the extracts of PKWS15-181 (IC50 = 0.216±0.026 mg/mL) and PKWS15-194 (IC50 = 12.908±0.110 mg/mL) exhibited high alpha-glucosidase inhibitory potential, which were not significantly different from diabetes mellitus drug as well as acarbose (IC50 = 33.782 ±0.523 mg/mL). The results from this study indicated that the coral mushroom Ramaria species are new potential source of antioxidant, antibacterial and anti-alpha glucosidase activities in future.   Keywords: Coral mushroom, Flavonoids, Antioxidants, Antimicrobial activity, Diabetes mellitus

Downloads

Download data is not yet available.

Downloads